Овој шведски автомобил доаѓа со 5 години бесплатна електрична енергија

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Компанијата Uniti од Шведска е на мисија да креира паметен, мал електричен автомобил. За таа цел склучи партнерство со енергетската компанија E.ON за на корисниците на ницните автомобили да им обезбедат 5 години бесплатна електрична енергија. Шведската компанија за неколку дена ќе го претстави првиот автомобил кој доаѓа со таква понуда, пренесува Inhabitat. Она што… Read more »

Шведска фабрика наместо фосилно гориво троши облека на H&M

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Шведска фабрика во северозападниот дел од Стокхолм се надева дека до 2020 година ќе престане да троши фосилни горива и ќе ги заменат со рециклирано дрво и ѓубре, вклучувајќи и отпадна облека од познатиот синџир за облека H&M. Годинава тие веќе имаат изгорено 15 тони облека на H&M, пишува Inhabitat. Фабриката ја поседува и со… Read more »

Ништо од паузата за секс во работно време

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Шведска стигна неочекувано блиску до тоа да стане првата земја во која ќе биде воведена пауза за секс во текот на работното време. Се работи за иницијативата на еден 42-годишен член на советот на градот Оверторнеa – Пер-Ерик Мускос, со која се бараше Швеѓаните да имаат право на еден час платена пауза во текот на работното време, која… Read more »

Шведска има нуклеарни засолништа за 7 милиони жители. Малку биле

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Сме пишувале и порано, ама и без тоа претпоставувате – најбогатите милијардери, особено од IT и финансискиот сектор, активно се подготвуваат за евентуалната претстојна апокалипса (вие не би?). Во огромна мера, тоа значи бегање под земја, во подземни бункери. Шведска некако нé потсети на нив. Шведска има 10 милиони жители. Има околу 65.000 нуклеарни засолништа. Во моментов да пукне нуклеарна војна, епидемија,… Read more »