10 катастрофални предвидувања за 2018-та година

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Постојано читаме за разни интересни предвидувања, кои понекогаш можат да бидат и по малку застрашувачки. Постојат стотици претскажувања, но слободно можеме да кажеме дека следниве 10 се едни од најдобрите. Прочитајте ги и размислете кои од нив би можеле навистина да се остварат… 10 катастрофални предвидувања за 2018-та година 1. Вулканот Везув ќе еруптира Нострадамус… Read more »

Топ 10 дестинации за патување во 2018 година

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

“Lonely Planet” ја претстави својата годишна листа на најпопуларни дестинации за патуванје во новата година. Првото место од листата го завзема Чиле кој е се повеќе популарна дестинација за патување. Потоа следи Јужна Кореја, како и Португалија која е се посјајна и прифатлива дестинација за летен одмор. Во продлжение откријте ја целата листа на топ… Read more »

Од Сибир до Бангладеш: 14 најопасни патишта на светот

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Претоварени железнички линии, кратки писти и карпести тесни патишта, транспортот низ светот понекогаш знае да биде вистинска авантура. Авантурите го прават животот забавен, а овие патишта се поим за возбуда. Патувања по железничка пруга, воздух или асфалт кои се случуваат еднаш и се паметат засекогаш: The Maeklong Railway, Тајланд Воз минува среде азиски пазар неколку пати… Read more »

Листа со најнездравите земји – ја има ли и Македонија?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Британската страница за клиничко споредување „Клиник Компер“ го објавила своето рангирање на најнездравите земји на светот. Користејќи ги податоците на Светската здравствена организација, Светската книга на факти и Светската асоцијација за бели дробови, компанијата анализирала 179 земји, а се осврнала на консумацијата на алкохол и пушењето цигари по лице, на годишно ниво. Секоја земја добила… Read more »

Овие смешни и бизарни закони ширум светот и натаму постојат

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Секаде постојат закони кои мора да се почитуваат, некои се донесени пред еден век и никогаш не престанале да важат. Во Сингапур од 2004 година противзаконски е да се продаваат или конзумираат гуми за џвакање поради потешкотии при нивното отстранување од разни места. Во Вермонт жените мораат да добиваат писмена дозвола од сопругот дали смеат… Read more »

Ова се најевтините градови за живеење во светот

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Интернет страницата Expatistan редовно прави анализи за животниот стандард во подичнечни градови низ светот, без разлика дали сте заинтересирани за краткотрајна посета или повеќегодишно преселување. Страницата ја анализира цената на храната, пиењето, облеката, мебелот, станарина, сметките, превозните средства и други секојдневни трошоци за на крај да направи листа на најевтините и најскапите места за живот за… Read more »

Храна за сите – сиромаштија за никој

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако дваесеттиот век беше век на технологијата и науката, дваесет и првиот век со право можам да го наречам “век на храната“. Светот се соочува со еден алармантен проблем? Што се случува со светот? Сега, во светот, речиси една милијарда луѓе немаат доволно храна да се прехранат т.е. гладуваат. Две милијарди луѓе се недоволно снабдени… Read more »

Како да го пропатувате светот со скоро ич пари

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Многу луѓе сонуваат да го пропатуваат светот, ама сите го имаат истиот изговор – немање пари. Томислав Перко, 29 години е патеписец од Хрватска, кој го прави токму тоа, го пропатува светот со скоро ич пари, ви ги пренесува своите искуства како е тоа можно и како можете, ако навистина сакате…   (27) Тим ЗА… Read more »

Четирите јавачи – Како светот навистина функционира?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Како светот навистина функционира? Што не чека во иднината? Како ќе се распределат ресурсите на уште малку 9 милијарди луѓе? Погледнете ја оваа документарка во која детално се разговара за системот и начинот на кој функционираме како род и какви завери има во светот… (26) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е… Read more »

Нова религија за новиот светски поредок

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Пред извесно време бевме сведоци на историската средба на Папата Франциско и рускиот Патријах Kирил. На средбата, покрај другото, е донесена и заедничка декларација во која има и нешто мошне интересно! А тоа е „ воспоставување и обновување на христијанското единство“ и за кое и двајцата поглавари мошне сериозно се огласија. Да потсетиме, папата Франциско… Read more »