Вештачки органи: влегуваме во ера во која трансплантациите се застарени

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Насекаде низ светот постојат списоци со пациенти што имаат потреба од трансплантација на органи – овие списоци честопати се подолги од списоците на оние што сакаат (и можат) да донираат – делумно затоа што дел од органите потребни за трансплантација можат да бидат донирани само од починато лице. Сега, 50 години по првата успешна трансплантација… Read more »

3D принтер што користи жива материја

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Од пица, до вселенска пластика базирана на урина, па до крвни садови…Се чини дека не постои граница што сè може да биде 3D испринтано. Сега, нова 3D платформа за принтање креирана од истражувачи водени од професорот Андре Штударт, шеф на лабораторијата за комплексни материјали од ETH Zurich од Швајцарија, може да користи живи материјали во процесот… Read more »

Еден чекор поблиску до растење на човечки органи за трансплантација

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Според Мрежата за набавки и трансплантација на органи, на секои десет минути, некој е додаден на националната листа на чекање за трансплантација. ОПТН, исто така, објави дека секој ден 22 лица умираат на чекање за трансплантација во Америка. Со набавката на органи кои се достапни за трансплантација која е далеку помала од побарувачката, потребата од… Read more »

Видете вака, Софијанова!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Еден случај деновиве ги обелодени сите пропусти на трансплантацијата во Македонија. Тоа е случајот за жената донор на два бубрега, која не стигна на сопствениот погреб бидејќи одговорните, телото го изгубиле и семејството беа принудени да го бараат преку полиција. Жената со нејзините бубрези спаси два живота, но нејзиниот погреб се претвори во хорор приказна… Read more »

Ветер мисли

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Според некои сигнали од светот на медицинската наука, тим од врвни хирурзи се подготвува да го изврши првото пресадување на човечка глава. Секако дека не се понадевавте дека тоа ќе се случи кај нас, а би било дбро да бидеме први. Да го шекнеме светот како што тоа своевремено го направи Дебејки, кога ја изведе… Read more »

Забранета трансплантација – болните со бугарски пасош по бубрег

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Не ги натера оваа држава само младите, здрави и работоспособни да бегаат во странство. Од Македонија спас во некоја од западните земји бараат и луѓето кои имаат потреба од пресадување на орган, најчесто бубрег. Пациенти вадат бугарски пасоши и заминуваат. Другите кои остануваат, умираат чекајќи да добијат бубрег. Откога во Македонија беа стопирани трансплантациите со… Read more »