Словачка – земја со „мафијашки структури“?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Словачка по убиството на истражувачкиот новинар Јан Куцијак влезе во длабока криза на доверба и идентитетска криза. Дури и претседателот лично се прашува дали земјата е правна држава или е во канџите на мафијата. Убиството на истражувачкиот новинар Јан Куцијак и неговата свршеница ја потресоа Словачка како малку кој друг настан од независноста на земјата… Read more »

Убиство од X – степен – Епилог

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Не му должам никому ништо! Не одговарам пред никого овде на земјава, сите ги презирам, го презирам и својот живот! Психопат сум? – па што! Денес има повеќе психопати – мудреци од пророци! Му должам само на Бога кој еден ден, овде долу на земјата, ќе ме суди. И ќе прифатам било која казна тогаш…. Read more »

Убиство од Х степен – (Дел 11-II)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

…Во Случајот на нашава Земја и на нашиот престој во Светот и Животот – да убиваме. Зошто да му помагаме на друг, нели ние сме сурови и завидни суштества? Дома чував многу книги, меѓу кои и психологија. Голема грешка е што сите луѓе ни би читале психологија, на сите би им се кренала свеста. Полицијата… Read more »

Убиство од X – степен (Дел 10 и 11-1)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

10. дел. Случајот се ближеше кон својот завршеток. Тие немаа ништо против мене – ни игла ни факт ни детаљ. Не телевизија слушнав: ,,Осудиле некојси си наркоман, заради убод со игла кон мртвата. Тој се бранел, ама полицајците го притиснале, и кутриот признал.‘‘ А можеби и го тепале? Го знаев тој човек, на 40-тина години,… Read more »

Убиство од X – степен (Дел 7 и 8)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Дел 7 Нешто броеви препишав, за другото ме мрзеше. Ме викнаа уште еднаш во полиција, за некои ситници. Отидов, онака од љубопитност, на местото на злосторството. Таму имаше лента, а проверено околу беше се‘ – и околината во радиус од 100 м., и шахтата под патот, и цвеќињата околу плацата, и балконите, и дворовите, и… Read more »

Убиство од X – степен (Дел 6)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Седев уште во таа просторија, иследникот отиде да ми ги донесе моите работи, а за тоа време ми остави папка. Ми рече да ја прочитам, во неа беше обдукцијата од докторите. Вака пишуваше во неа: ,,Мина Викоска, 19 год., кафена коса, висока 172 цм., е пронајдена мртва на ден 20 март, 2008 год., на панаѓурот… Read more »

Убиство од X – степен (Дел 4 и 5)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

4 дел. Заминаа така неколку дена, денот ме викнаа само на кратко, неколку минути – ‘Ќе бидеме во контакт‘ ми рекоа, полицијата испитуваше на местото на злосторството, болницата го правеше својот увид и обсервација после смртта, новините кажаа за некоја девојка која загинала по некои мистериозни околности, телевизијата кажа нешто слично на тоа од новините,… Read more »

Убиство од X – степен (Дел 3)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Мајка ми дојде горе и ме разбуди. Ми се развика: ,,Што се случило вчера, а??? Зошто не ми кажа, зошто вчера не ме разбуди??? Доле е таткото на Мина, те бара тебе, и те чека!!! Иди одма доле!‘‘ Слезе. А мене ми идеше некоја голема енергија одвнатре. Кога го видов саатот, тој беше 07:10. Наутро!… Read more »

Убиство од X – степен (пролог)

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Пролог Се‘ се случи на тој проклет панаѓур! Полициските службеници ме приведоа заедно со жртвата, која инаку беше и моја девојка. ,, Убиена е, – рекоа – и Вие би требало да дојдете со нас.‘‘ Сакал, не-сакал, или пак морал, не-морал, отидов со нив. Полициската станица е во градот, тие со полициската кола идеа по… Read more »