Вештачки органи: влегуваме во ера во која трансплантациите се застарени

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Насекаде низ светот постојат списоци со пациенти што имаат потреба од трансплантација на органи – овие списоци честопати се подолги од списоците на оние што сакаат (и можат) да донираат – делумно затоа што дел од органите потребни за трансплантација можат да бидат донирани само од починато лице. Сега, 50 години по првата успешна трансплантација… Read more »

3D принтер што користи жива материја

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Од пица, до вселенска пластика базирана на урина, па до крвни садови…Се чини дека не постои граница што сè може да биде 3D испринтано. Сега, нова 3D платформа за принтање креирана од истражувачи водени од професорот Андре Штударт, шеф на лабораторијата за комплексни материјали од ETH Zurich од Швајцарија, може да користи живи материјали во процесот… Read more »