Моќта на граѓанските видео снимки во креирањето неоспорлива вистина

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Дали нашите смартфони и камери може да се нашето најмоќно оружје за социјална правда? Ивет Албердинк преку нејзината организација Сведок, развива стратегии и технологии да со цел да им помогне на активистите да ги користат овие алатки како би ги заштитиле човековите права. (8) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено… Read more »

Која е тајната на виралните постови и видеа?

Posted by & filed under МУАБЕТ.

За вас кои живеете за лајкови, сигурно ви е многу битно која е тајната да се искреира контент кој потоа ќе биде лајкуван, споделуван и сакан од многу луѓе. Придружете се на Дао Нујен за кратки инструкции како нејзиниот тим креира примамливи квизови, листи и видеа, и дознајте повеќе како тие имаат развиено систем за… Read more »

Направете си стрип од било кое видео со Storyboard

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Storyboard е Android апликација која овозможува брзо креирање на стрипови од видео содржина. Апликацијата е едноставна, а корисниците лесно може да си направат сопствени стрипови. Креираните слики наликуваат на слики обработени со филтер во некој софтвер за обработка на слики. Креирањето на слики е едноставно, но процесот не е супер брз. Брзината на процесот зависи од… Read more »

Што ќе правиме кога антибиотиците ќе престанат да ни помагаат?

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Пеницилинот го промени светот. Инфекциите кои претходно убиваа, станаа брзо излечиви. Сепак, Марин Меккена во овој разговор за отварање очи, посочува дека веќе сме ги искористиле предностите на пеницилинот и антибиотиците. Бактериите стануваат се порезистентни кон овие лекови, а тоа значи дека влегуваме во добата на пост-антибиотичкиот свет, а тоа секако нема да е на… Read more »

Исповед на лоша феминистка

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Роксан Геј се промовира себеси како “лоша феминистка“ во шега, признавајќи дека таа лично, никогаш не би можела да ги достигне барањата за перфекција кои ги има ова движење. (67) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Видете го невидливото, слушнете го нечујното. Кул или језиво, ние неможевме да одлучиме.

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Запознајте се со “микроскопот за движење“, алатка за видео процесирање која ги приметува и најмалите промени во движењата и боите кои неможат да се приметат со голо око. Бонус, секој предмет сега може да се користи како микрофон! (59) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено