Пучот не е вистинскиот одговор за Зимбабве

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Нема сомнеж дека настаните од последните 48 часа во Зимбабве го означуваат почетокот на крајот на владеењето на Роберт Мугабе. 37-годишното владеење на диктаторот се одликуваше со невидено страдање, висока инфлација, недостиг од вода, електрична енергија и пари. Милиони Зимбабвејци заминаа од земјата во потрага по подобри можности. Поголемиот дел од оние кои останаа да… Read more »

10 земји кои неможе никој да ги освои

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Кога станува збор за одбраната, некои земји се посигурни од други. Од нации со масивни војски до државички со неверојатен терен, погледнете го прегледот на 10-те земји кои е невозможно да им направите инвазија.   (2554) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Ајде и на наша глава!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Искрено, јас ја преспав драматичната ноќ во Турција. Немав поим што се случувало дури и наредното рано наутро: онака, „со засукани ракави“, одлучив да бидам домаќинка и да се фатам за „генералка“. Кога конечно дознав што се случувало, и дека некои други вис­тин­ски генерали тргнале во авантура, веќе беше доцна: Ердоган не само што остана… Read more »

Зборете ми за патриотизам

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во контекст на политчкото силеџиство кое последниве 4-5 години години бездушно го дави она малку останато миље во земјата, се чини дека најголем влог се става на картата на патриотизмот. Имено, од собраниската говорница каде избраниците од народот, наместо вложување на личните квалитети заради кои би требало да се избрани ги вложат во остварување на… Read more »

Словенија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Да не беа мариборските кина немаше да знам дека половина метар растојание е норма и дека чекањето за билет, чин кој во Тетово во осумдесетите редовно се врзуваше со ризик на задушување, воопшто не мора да биде страшно. Во Словенија прв пат пробав паста за заби со вкус на Кока кола, видов архитектура од друг… Read more »