Овие смешни и бизарни закони ширум светот и натаму постојат

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Секаде постојат закони кои мора да се почитуваат, некои се донесени пред еден век и никогаш не престанале да важат. Во Сингапур од 2004 година противзаконски е да се продаваат или конзумираат гуми за џвакање поради потешкотии при нивното отстранување од разни места. Во Вермонт жените мораат да добиваат писмена дозвола од сопругот дали смеат… Read more »

Внимание туристи, ова се 12 закони заради кои можете да добиете казни

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Секоја земја има свои правила и закони кои не би ни паднале на памет на туристите. Речиси секој кој патува често знае дека дрогите се нелегални да се пренесуваат речиси насекаде, како не смее да зборува на мобилен телефон додека лета или дека треба да имаат лични документи со нив во секое време. Но, постојат… Read more »

Владеење на право

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Во неколку наврати со мои блиски имаме разговарано на темата која се повеќе е дел од нашето секојдневие. Наши другари, другарки се самоорганизираат за постигнување на одредена за нив разбирлива и јасна цел. Заштита на права на животни, ЛГБТ заедница, загадување на воздух, рудници, патеки за велосипеди, сообраќајна култура итн. Овие интересни групи преставуваат многу… Read more »

Како ги сменив анти геј законите во Ирска

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Типчево е првиот јавно изјаснет геј кој е изгласан за јавна функција во Ирска уште во 1987 година. Основач е на Кампањата за хомосексуална реформа, и исто така е проминентен член на ирската црква. Дејвид Норис е ирски професор, независен сенатор и активист за геј и човекови права. Погледнете што има тој да каже…  … Read more »

Ѓорѓе и мечките

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Штом влезе европски дипломат во земјава, Ѓорѓе одма легнува на земја и се прави мртов. Има логика, зашто во својата ЕУ-Сорос параноја, Ѓорѓе ги доживува европските дипломати како мечки. Одма паѓа мртов. Не е тука за мечката. Не е важно дали мечката дошла баш за него или сака да јаде друг, Ѓорѓе легнува. Пред мечка… Read more »

Анатомија на едно злосторство

Posted by & filed under ПО ДОМА.

,,Луѓето треба да се борат за законите како што се борат за ѕидините на сопствениот град,, – Хераклит Државноста  лежи во законот како што ѕидините се одбрана или  штит во материјална смисла, а законот е внатрешна сила. Неспроведувањето на закон ги ослабнува ѕидините, затоа што законот е врзивно ткиво на државноста. Беззаконието кое се шири… Read more »

Што ми беше зборот?!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако Диме Спасов, преку партиската понуда која го номинирала, сум го избрал јас како граѓанин, делегирајќи му овластувања за во мое име да има определени институционални привилегии за кои ЈАС одвојувам финансии од скромните примања, а ТОЈ има висока плата и привилегии, ама ТОЈ (ова важи и за сите други политичко/партиски претставници) опивејќи се од… Read more »

Да се свика Собранието за да се ограничи моќта на Претседателот за помилување

Posted by & filed under ПО ДОМА.

По најавите дека треба да се најдат механизми за свикување на Собранието на Република Македонија и тоа да заседава за решавање на политичката криза, една од иницијативите која може да се реафирмира е измена или носење нов закон за помилување. На тој начин, на Претседателот на државата може да му се ограничат надлежностите за помилување… Read more »

Полицијата не може да ги замолчи новинарите!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога завршив новинарство и почнав да пишувам и да работам како млад новинар, не бев свесен дека ќе се најдам во ситуација да морам да им давам „отчет“ на полицајците за мојата работа и за тоа дали смеам да снимам или фотографирам одредена ситуација. Но, праксата покажа дека бев млад и наивен и дека тоа… Read more »

Добро дојдовте во новиот свет!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога за првпат пред петнаесет години слушнав за некоја Американска групација под името Билдерберг која секоја година се собирала во некој хотел во Америка и дебатирала за општите теми за човештвото, си помислив дека новинарите и писателите немат некоја друга работа освен само нешто да измислуват, а што има лошо луѓето да зборуват за проблемите… Read more »

Илија Д. и пљачкашите на суверенитетот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Како не учат книгите, Sovereign потекнува од ново-латинскиот superanus – оној кој не е под ничија власт, освен кога некогаш се подразбирало – Божјото. Познавајќи го табиетот на Илија Д., и неговите локални Груевистички „снаи“ и „чорбаџии“, superanus нема никаква врска со газот, што во логичен превод би значело натртени/нагазени, а реално ми се чини… Read more »