Како е да се биде жена зависна од секс и кои се погрешните сфаќања за оваа состојба?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

За едни, честото менување партнери, долгото време поминато во сексуална активност, следење порнографски содржини и читање еротски приказни е начин на достигнување сексуална слобода, додека за други е нешто сосема трето. Всушност, често жените кои се зависни од секс, со тоа се обидуваат да надминат или да заборават на некој постоечки проблем од реалноста. На… Read more »

Зависноста од видео игри е ментална болест

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Многумина не веруваат дека создаваат зависност и дека се закана за менталното здравје, но истражувањето покажа дека голем број луѓе играат игри помеѓу 12 и 24 часа дневно, што е поразувачки факт. Времињата се менуваат, а технологјиата напреднува од ден на ден. Модерните времиња ги заменија некогаш помалку модерните, а децата се повеќе минуваат време… Read more »

Да си признаеме, сите сме на дроги…

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ова е нешто што ми се мота низ глава многу во последно време: постои таков голем контраст помеѓу осудувањето и критиките кои доаѓаат заедно со нелегалната употреба на дрога, од психоделиците до хероинот, и целосното прифаќање на многу други штетни материи кои ги фалиме, ги употребуваме, па дури и самото наше општество ни ги наметнува… Read more »

Реакцијата на мозокот од шеќерот

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Обично кога ќе помислиме на зависности, замислуваме алкохолизам или некој кој е зависен од дроги. Тоа е она што ни го наметнува општеството каде што живееме и сликите кои ни ги гради. Меѓутоа, што ако може да си зависен на шеќер? Што ако шеќерот, во големи количества, има слични ефекти на мозочната хемија како што… Read more »

Покров: Порта за излез од пеколот

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Тежок е патот за излез од пеколот, но не е невозможен. Исполнет е со многу предизвици и препреки, а за да се помине потребни се волја и решителност. Низ сведоштва на зависниците од дрога, алкохол и коцка кои одлучиле да го поминат трнливиот пат, ви ја носиме сторијата од тераписката заедница „Покров“. Формирана е пред… Read more »

Ете заеб. Се што сме знаеле за зависностите до сега не е вистина!

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Што навистина предизвикува зависност – од кокаин до смартфони? Како да ги совладаме зависностите? Јохан Хери сведочи како нашите сегашни методи за одвикнување од зависности не ни помагаат. Ете, мора некој заеб да се деси, неможе се да си остане како што било… (195) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено… Read more »