Ако избие Трета светска војна во Сирија, овие земји ќе бидат најбезбедни

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Последните неколку дена големо внимание предизвикуваат настаните во Сирија и реакциите на големите сили, како Америка и Русија. “Independent” во подготовките за војна отишол најдалеку, па составил листа од десет земји во кои би требало да се најдете ако избие војна. Листата се темели на “Global Peace” индексот од минатата години. 10. Ирска Практикуваат воена… Read more »

Ова се 20 најсреќни земји во светот

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Последниот извештај за среќата во светот World Happiness Report открива деа скандинавските земји продолжуваат да доминираат во врвот, а САД стануваат се потажни и потажни. Секоја година со поддршка на Интернационалниот ден на среќата на ОН, Sustainable Development Solutions Network презентира детално разработен извештаj, наречен World Happiness Report, пренесува TreeHugger. Извештајот се издава еднаш годишно… Read more »

10 најдобри европски земји за студентите

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Сајтот Study.eu ги објави резултатите од истражувањата во врска со земјите најпогодни за студентите. Земјите се рангирани врз основа на бројни фактори, како што се квалитетот на образованата програма (одлучувачки фактор кој сочинува 45 проценти од конечната оценка), квалитетет на студентскиот живот, отвореност на пазарот за труд за странските студенти, лична безбедност и др. Истражувањето… Read more »

Maпa која покажува колку тенкови подготвени за војна имаат европските земји

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Кога се говори за вооружување во Европа, поедини земји се трудат во одредена мера да го намалат своето вооружување, додека други се трудат да го зголемат, затоа што сметаат дека би можеле да бидат загрозени. Мапата која покажува каква е ситуацијата на стариот континент, по прашањето на бројот на тенкови, кои државите ги поседуваат, е… Read more »

Топ 10 дестинации за патување во 2018 година

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

“Lonely Planet” ја претстави својата годишна листа на најпопуларни дестинации за патуванје во новата година. Првото место од листата го завзема Чиле кој е се повеќе популарна дестинација за патување. Потоа следи Јужна Кореја, како и Португалија која е се посјајна и прифатлива дестинација за летен одмор. Во продлжение откријте ја целата листа на топ… Read more »

Листа со најнездравите земји – ја има ли и Македонија?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Британската страница за клиничко споредување „Клиник Компер“ го објавила своето рангирање на најнездравите земји на светот. Користејќи ги податоците на Светската здравствена организација, Светската книга на факти и Светската асоцијација за бели дробови, компанијата анализирала 179 земји, а се осврнала на консумацијата на алкохол и пушењето цигари по лице, на годишно ниво. Секоја земја добила… Read more »