Земјотрес: 6

Posted by & filed under ДЕШАВКИ.

ВАЖНО: Продажбата на влезници во ограничен број започнува на 16-ти јануари на билетарата на МКЦ. ======= ИНФО: Земјотрес е музички фестивал на македонските независни дискографски куќи, инициран во 2012 година од Направи Заедно (сегашен Балкан Велики), Sixtynine Records и PMG Recordings.Земјотрес секоја година ви го презентира најсвежото од македонската алтернативна музичка сцена. И оваа година како и… Read more »

Земјотресот што буди

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Лежиш мирно. Веќе си потонал во сон. И некому му текнува, односно на земјата ѝ текнува дека е време да прати знак и да те здрма толку силно, доволно за да се разбудиш и да видиш што понатаму. Кога конечно сфаќаш дека не сонуваш и дека не халуцинираш туку навистина си осетил земјотрес ти станува… Read more »

Трусна земја, маки танталови, колку и да умираш, пак ќе се спасиш… Или така нешто беше…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

1. Земјотрес. Пак. Не заредија. Ако, така и ни треба… Се улежавме бре луѓе, хиберниравме во нашите конфорни зони, фотељи, гајби и животи. Вака сега нека не р’мбаат почесто, да не очеличат малку, да ни ги отворат очите, особено на оние кои крадат и мешетарат, да ги освести дека се што здиплиле нема кај да… Read more »

Фијаско човече, фијаско

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Поплави, земјотреси и немонтирани интервјуа. Македонскиот народ навистина нема време да се опорави од тешки шокови. Нашите деликатни уши, сензитивни погледи и нежни глави, разгалени од постојаната медиумска елеганција, ненадминливите ораторски способности на драгиот ни претседател, елоквентноста и мудроста на политичарите, високата култура на дијалог, интелигентната смисла за хумор на бившиот ни премиер и демократско… Read more »

Сите ќе умрете! Некој сега, а некој со страв од земјотрес…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Деновиве испукав еден статус на Фејсбук: „Подобро дома ќе се тресам од земјотреси, отколку во шатор да се тресам од студ“, а само неколку минути беа доволни за да ми се преполни сандачето со безброј глупави коментари од типот: „Престани веќе да се заебаваш за земјотресите“, „Преку глава ми е од твојот црн хумор“, „Да… Read more »

Земјата како да се смирува ама политичките земјотреси следат

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Последните природни непогоди, земјотресите, кои го погодија Скопје, за среќа без жртви и со минимални штети, покажаа неколку работи, кои ја отсликуваат големата декаденција на општеството и тоталната нефункционалност на државата. Бидејќи овој пат Груевски како “газда на државата“ на се појави на терен и со мобилниот секако плус неколку министри да ги решава работите… Read more »

Фушерска држава

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Фуш насекаде околу нас. Од медиуми, преку „Скопје 2014“ и фушерска политичка криза, до објаснување земјотреси. Не знам дали е збор од некој туѓ, немакедонски жаргон, но бидејќи и кај нас е одомаќен, тоа е зборот, дијагнозата, кој(а) најдобро ги отсликува структурите на нашата држава. И тоа оние најважните, највидливите. Фуш е крпеница, нестручност, аматеризам,… Read more »

Го чуваш ли се’ уште тоа писмо драга Ана…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Ти пишував за големата несреќа што го задеси нашето Скопје. Ти пишував дека исчезна театерот, се сеќаваш? Дека Офицерски и Народната банка ги дорушуваат со динамит, дека плоштадот остана празен. Го немаше ниту хотелот Македонија, ниту летното кино во бавчата Балкан. Старата железничка наполу пресечена. Страшни беа сликите на тоа наше Скопје, драга моја Ана…. Read more »

Најсилниот земјотрес во светот – Фукушима

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Најсилниот земјотрес некогаш регистриран се случува во Јапонија во 2011. Како последица, надоаѓа цунами, а иднината на Јапонија е загрозена од потенцијалната нуклеарна катастрофа. (316) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Скопски хроники, село Скопје…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Кога ќе влезете во чаршијата, над клучарот Мирко има едно мало сокаче од левата страна и оди угоре и излегува под Калето кај некогашните оџачарски сервиси. На половина пат по тоа сокаче што наликува на велешките ќе ве сретне влез во еден двор. Влезот не е како на куќа со двор, туку од двете страни… Read more »

Граѓанинот наречен (стар) Скопјанец

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

На денот на земјотресната, Скопје доживеа две катастрофи: едната донесе катаклизмична агонија, однесувајќи ги 1070-те човечки животи и неговите многубројни, карактеристични зданија, градби и целини; и другата, што имаше дејство на социјална бомба со задоцнето палење, во првиот поземјотресен имиграционен налет, донесувајќи му два нови провинциски „града“ во оној едниот и автентичен што броеше близу… Read more »

Град подигнат – во творбите

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Скопје од онаа страна на 1963-та го има тоа својство во доживувањата да биде пресоздадено на најразлични начини. Веќе според особеноста и силата на носталгичарскиот копнеж. Во својот роман „Вкусот на праските“ Влада Урошевиќ оној Град го доживува како чудесна, лека и прозрачна слика, создаден од лежерните превези на светлините, од еуфоријата на младешките ошумоглавености,… Read more »