Во Холандија ќе се гради првата вертикална шума за сиромашни граѓани

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Компанијата Stefano Boeri дизајнираше и изгради вертикални шуми во целиот свет, но нивниот последен дизајн ќе биде изграден во Ајндховен, Холандија, и за разлика од другите, ќе биде финансиран од проект за социјално домување. Сите станови во зградата ќе бидат за луѓе со ниски примања. Вертикалната шума Trudo Vertical Forest ќе биде пример за тоа… Read more »

Да се руши или да се дислоцира не е единствениот избор за „Скопје 2014“

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Дали може да го искористиме тој кичест, наперчен, нагласен слој на „Скопје 2014“ пред да го отфрлиме? Политичкиот и архитектонскиот дискурс не секогаш се преклопувaат. Политичката стигматизација на архитектурата не треба да значи архитектонска елиминација, туку можност на друг начин да се согледаат нештата. Од неодамна се` почесто се спомнуваат зборовите „рушење“ и „дислоцирање“ кога… Read more »

Подемот и падот на општина Аеродром

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Со градбата на нови објекти влегуваат финансиски средства у општините. Кога би се стопирале градбите тогаш општините не би можеле да функционираат. 90 проценти од финансиските средства во општините доаѓаат од изградба на нови објекти. Ова е дел од изјавата на И. Конески градоначалникот на Аеродром правдајќи се зашто претерано се гради у Аеродром. Али… Read more »

Отворено писмо од Фемили Аеродром

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

По повод скорешните случувања во врска со донесувањето на ДУП-от и новопланираната изградба на повеќе станбени згради и паркинзи наместо сегашните паркови, зеленила и игралишта, ние како – Family Aerodrom – не само како навивачка група која низ минатите 20тина години стои зад симболот на целата населба, КК МЗТ Скопје, туку истовремено и како двигател… Read more »

Како изгледа да живееш у урбано место?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Аеродром е супер место. Да не биде дека напразно се жалам, реално 90 посто жители во Македонија сонуваат да имаат услови и урбана уреденост на своите населени места каква што привилегија уживаат Дромци. Иаме по некоја дупка, паркинзи нереновирани од време на Титова династија, водоводна и канализациона мрежа кои треба да се обноват, али генерално,… Read more »