| 04.12.2017. ПО ДОМА

Играње видео игри цел може да им помогне на децата погодени од хиперактивност и дефицит на внимание, покажуваат резултати од клиничкa студија, цитирана од Ројтерс.

Компанија „Akili“ со седиште во САД, која ја разработила терапијата, има намера да ја поднесе за одобрување од страна на Управата за контрола на храната во САД и лекови во првата половина на 2018 година, откривајќи начини за тоа, кое ќе биде првиот препишан „дигитален“ производ.

Хиперактивноста и недостатоците на вниманието се зголемија низ целиот свет во текот на изминатите неколку децении. На децата често им се препишуваат лекови против хиперактивност и дефицит на внимание. Производот на „Akili“ користи поинаков пристап, поврзан со игра за стимулирање на одредени мозочни зони.

 
 

Во студијата, која вклучува 348 деца и тинејџери погодени од хиперактивност и дефицит на внимание, производот AKL-T01 резултираше со статистички значајно подобрување во споредба со контролната група која користела друга видео игра.

(0)

  
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија
03.12.2017. The Chef
01.12.2017. Ливадџија
04.12.2017. Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени