loading...
loading…


| 30.09.2017. ЗДРАВА ХРАНА

Состојки

– 550 гр брашно
– 230 мл вода (топла)
– ½ пакетче свеж квасец
– 1 лажичка шеќер
– ½ лажичка сол
– 120 гр путер
– 1 лажица оригано, рузмарин (или босилек)
– 1 лажица буковец
– 2-3 чешниња лук
– 2 лажици крупна сол
– малку црн пипер
– малку маслиново масло

Подготовка

Во сад ставете малку млака вода, додадете малку брашно, ½ лажица шеќер, издробете го квасецот и оставете го малку да нарасне.

Во меѓувреме растопете го путерот, додадете сол, оригано, сечкан лук, мајчина душичка и убаво измешајте.

Во друг поголем сад ставете го остатокот од водата, додадете брашното, квасецот, путерот и убаво мешајте додека не добиете хомогена маса. Оставете го тестото да нарасне убаво (барем дупло).

Нараснатото тесто уште малку замесете го и префрлете го во подлабок сад (тенџере). Со нож засечете го горниот дел од тестото во форма на крст. Налејте маслиново масло на дното на тенџерето и на самото тесто и попрскајте со крупна сол и буковец.

Печете на 230 степени во загреана рерна околу 30 минути со капак, па намалете на 200 степени, отстранете го капакот и печете уште 10-15 минути. Пред консумирање, оставете го тестото да се олади.

(348)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливада.мк
Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме.

Tags:



ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • Mени