| 10.04.2018. ПО СВЕТОТ

Дали некогаш сте сонувале да ги посетите илјадниците езера во Финска или неверојатните планински реони во Норвешка? Скандинавските земји се мистични, имаат неверојатна природа и одлично развиена економија.

Начинот на живот таму отсекогаш бил интригантен за целиот свет.

Некои интересни факти за Скандинавските земји:

 
 

Норвешка
– За време на поларните ноќи сонцето во некои делови на Норвешка грее само по три часа на ден, а во некои дури и воопшто.
– Норвешка е земја во која живеат најголем број на ирваси.
– Две третини од Норвешка се планински предел.

11-fascinantni-fakti-za-skandinavija-02.jpg

Данска
– Данска нема планини. Највисокиот „рид“ им е 170 метри.
– Иноваторот на ЛЕГО коцките го започнал проектот од 1932 година. Не е чудно што во Данска е најголемиот ЛЕГО тематски парк.

  
 

11-fascinantni-fakti-za-skandinavija-03.jpg

Исланд
– Жителите на Исланд се светски рекордери во консумирање на Кока Кола.
– Околу 80% од нацијата не го исклучува постоењето на џуџиња и тролови. Дури ги заобиколуваат местата каде што мислат дека живеат овие магични суштества.
– Во Рејкјавик, главниот град на Исланд, има тротоари кои се загреваат со геотермална енергија во зима, се топи снегот и жителите може слободно да се движат по нив.

11-fascinantni-fakti-za-skandinavija-04.jpg

 
loading...
 

Шведска
– Швеѓаните се вистински иноватори. Оттаму потекнуваат патентот, фрижидерот, маусот за компјутерот и низа други изуми. Се разбира, и IKEA.
– Шведска е третата најголема земја во Европската Унија, а втората најмалку населена (23.5 луѓе на километар квадратен).

11-fascinantni-fakti-za-skandinavija-05.jpg

Финска
– Финците се опседнати со сауните и има околу 2.2 милиони сауни во државата (по една на 2.5 човек). Тврдат дека ги измислиле сауните (но истото го тврдат и Швеѓаните).
– Во Финска има повеќе од 188.000 езера и 98.000 острови.

11-fascinantni-fakti-za-skandinavija-06.jpg

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени