| 22.03.2018. ПО СВЕТОТ

Гласачите во Гамбија ќе излезат на избори во април и мај за да ги изберат локалните власти. Изборите на советниците и градоначалникот ќе се одржат во две главни општини, Канифинг и главниот град Банџул.

Но, за разлика од досегашните избори, годинава во оваа западноафриканска држава ќе се промени начинот на гласање. Овде досега се гласало со џамлии.

Директорот на изборната комисија, Алио Момар Нџаи, рече дека ќе започнат со користење на гласачките ливчиња според интернационалните стандарди.

 
 

Во април минатата година, Нџаи го опиша системот со џамлии како „огромен логистички кошмар“.

„Изборите доаѓаат и си одат но Гамбија останува. Има правила за водење на кампањата и сите кандидати се водат по правилата“, изјави Момар Нџаи.

Приближно 900 000 гласачи се очекуваат да излезат на гласање на 1422 избирачки места низ државата. Гамбија го воведе уникатниот систем со џамлии во 60-тите како решение за да ги спречат измамите со гласачките ливчиња и да го олеснат учеството на неписмените во изборите.

  
 

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени