| 12.11.2017. ПО СВЕТОТ

Облакот од радиоактивното загадување над Европа во последниве неколку недели покажува дека имало несреќа, која се случила во нуклеарна постројка во Русија или Казахстан во последната седмица од септември, изјави францускиот институт за нуклеарна безбедност IRSN.

IRSN во четвртокот ја отфрли можноста за несреќа во нуклеарен реактор (Чернобил шема), велејќи дека тоа најверојатно се случило на место за третман со нуклеарно гориво или центар за радиоактивна медицина. Немало влијание врз здравјето на луѓето или животната средина во Европа, се вели во извештајот.

IRSN, техничкиот огранок на францускиот нуклеарен регулатор ASN, во изјавата во која се вели дека не може да ја утврди точната локација на испуштањето на радиоактивен материјал, сугерира дека врз основа на временските услови, најверодостојната зона лежи јужно од планините Урал, помеѓу Урал и Реката Волга.

 
 

 

Ова би можело да укаже на Русија или можеби на Казахстан, изјави официјален претставник на IRSN.

Руските власти рекоа дека не се свесни за наводна несреќа на нивна територија”, изјави директорот на IRSN, Жан-Марк Перес, за Ројтерс. Тој додаде дека институтот сè уште не бил во контакт со казахстанските власти.

 
loading...
 

IRSN проценува дека е ослободена значителна количина на рутениум-106, меѓу 100 и 300 терабекерели, и дека ако несреќа од оваа големина се случила во Франција, тоа би значело евакуација или засолниште за сите луѓе во радиус од неколку километри околу местото на несреќата.

Рутениум-106 најверојатно бил ослободен во центар за третман на нуклеарно гориво или во некој центар за радиоактивна медицина, рече Перес. Поради краткиот полуживот од околу една година, рутениум-106 се користи во нуклеарната медицина – на пример, кај терапијата за рак на тумори на очите – но, исто така, може да се ослободи кога ќе се преработи нуклеарното гориво.

Жан-Кристоф Гариел, директор за здравство на IRSN, рече дека одговорноста за идентификување на изворот на нуклеарниот облак сега лежи кај Русите или Казахстанците. Ако не успеат да идентификуваат од каде доаѓа контаминацијата, прашањето може да се испрати до Обединетите нации, рече тој.

“Прашањето е затворено што се однесува до Франција. Тоа не е проблем за Франција, она што не е задоволително е тоа што рутениум-106 е откриен низ цела Европа и тоа поставува прашање “, изјави Гариел за Guardian.

Гариел го потврди заклучокот на IRSN дека радиоактивното загадување нема штетни последици за здравјето на луѓето или животната средина во Европа и рече дека зборувал директно со руски колеги.

“Дојдовме до веродостојна зона до каде што можеше да се дојде; повеќе не можеме ништо да сториме. Русија е огромна земја и ние не сме свесни за сите инсталации на нејзината територија. Топката е сега во другиот камп.”

Тој додаде: “Разговарав со моите руски колеги; ова се луѓе што ги познаваме и тие ми кажаа со сета искреност дека немаат пријави за несреќа”.

IRSN отфрли несреќа во нуклеарен реактор, бидејќи тоа би довело до загадување со други супстанци. Таа, исто така, ја отфрли можноста за паѓање на сателит со рутениум, како што истрагата на Меѓународната агенција за атомска енергија заклучи дека ниту еден сателит што содржел рутениум не се врати на Земјата во текот на овој период.

Мерењето од европските станици покажало релативно високо ниво на рутениум-106 во атмосферата на повеќето европски земји на почетокот на октомври, со постојано намалување од 6 октомври па натаму. Радиоактивниот елемент не е откриен во Франција од 13-ти октомври.

Мониторинг станиците во Германија, Австрија, Италија и Швајцарија откриле многу ниски нивоа на рутениум-106 од крајот на септември. Седум германски станици забележаа нивоа од неколку микробикерели до пет милијарди квадратни километри на воздух, што не претставува опасност за здравјето.

(342)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија
23.11.2017. Ливадџија
22.11.2017. Ливадџија
24.11.2017. Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени