| 13.11.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Ако сакате да возите електричен автомобил и да ја зачувате планетата, треба да се преселите во Албанија. Новата студија објавена оваа недела откри дека Албанија е најдоброто место за возење на електричен автомобил, бидејќи го генерира целокупното електрично напојување од хидроелектричната енергија. Тоа значи дека кога возачот го напојува својот автомобил, знае дека енергијата доаѓа од обновлив извор, а не од фосилни горива.

“Тоа е една работа што ја имаа сите високо рангирани земји на листата – многу висок процент од нивната електрична енергија доаѓа од хидроелектричната енергија”, вели Брендон Шоетл. Тој е ко-автор на трудот и менаџер на проектот на Институтот за транспортно истражување на Универзитетот во Мичиген.

Студијата е остар потсетник дека со Тесла и слични брендови, префрлањето на електрично возило не е магичен решение кога станува збор за помагање на животната средина. Главниот извршен директор на Тесла, Елон Маск, кој е опседнат со електричните автомобили веќе 25 години, попат ја помага својата страст и со проекти како што се соларни панели, како дел од притисокот да го насочи светот кон користење на чиста енергија. Рускиот претседател Владимир Путин минатиот месец им кажа на новинарите дека бидејќи суштинскиот извор на енергија за многу електрични автомобили е нафта или јаглен, тој верува дека возилата на Тесла не се толку добри за животната средина како автомобилите што работат на природен гас.

 
 

Неодамна објавениот труд, “Извори за гориво за електрична енергија во одделни земји во светот и последователните емисии од возењето на електрични возила”, беше напишан во соработка со Мајкл Сивак, истражувач на институтот. Тој и Шоетл се обидоа да го надминат еколошкиот маркетинг и да откријат од каде доаѓа енергијата која ги полни електричните возила.

Наодите биле изненадувачки. Додека просечен автомобил со гас вози околу 32 км по литар, возење електричен автомобил во Албанија е еквивалент на возење на неверојатни 5.100 км по литар. Електричните возила во САД добиваат околу 55,4 км за литар, додека глобалниот просек изнесува 51,5 км за литар. Во повеќето случаи, сеуште го правите својот напор да ја спасиш планетата со електричен автомобил, но тоа варира зависно од локацијата.

  
 

Црвените точки укажуваат на отворени станици, сивите точки укажуваат на планираните станици.

Сепак, ако сте посебно заинтересирани да земете Тесла и да свртите кругче околу Тирана, можеби ќе сакате да почекате. Тесла во Албанија нема изградено станици за полнење и нема моментални планови за тоа. Точките за полнење обезбедуваат 120 киловати електрична енергија за да напојат модел S од 90kWh до 80 проценти капацитет за околу 30 минути. Ќе треба да преминете во Грција или Македонија, каде што компанијата планира да изгради станици за напојување.

 
loading...
 

(186)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени