Клеопатра – балетски спектакл

 
 

Датум: 14.11.2018
Место: Скопје
Локација: МОБ
Почеток: 20:00
Цена: 400 мкд

КЛЕОПАТРА – балетски спектакл
14.11.2018 – 20.00 ч.

Kореограф: Василиј Медведев (Русија)
Музика: Нериjа Цепаите Голдберг (Литванија)
Диригент: Бисера Чадловска
Сценограф и костимограф: Павол Јураш (Словачка)
Либрето: Јана Темиз (Турција)
Асистент кореограф: Станислав Фечо (Чешка)
Концерт мајстор: Климент Тодороски
Репетитори: Горан Божинов, Лора Тарчуговска и Билјана Пашариковска

Во главните улоги:
Клеопатра: Александра Мијалкова
Цезар: Васил Чичијашвили (Грузија)
Марк Антони: Бобан Ковачевски
Октавија: Марија Кичевска Шокаровска
Змија: Мими Поп Алексова Атанасовска

Солисти, балетскиот ансамбл, оркестарот и хорот на МОБ

„Клеопатра“ на реномираниот кореограф Василиј Медведев е грандиозна постановка, разнобојно дело што во многу аспекти ги надминува рамките на класичниот балет. Македонската публика ќе има уникатна можност да го проследи балетот кој сеуште не е поставен во друг театар во светот, да помине незаборавна вечер во магичниот свет на Римската Империја и танците на антички Египет.

“Cleopatra” by world renowned choreographer Vasily Medvedev is a spectacular work which in many aspects goes beyond the frames of classical ballet.

The Macedonian audience has an unique opportunity to see a ballet which has not yet been staged in any theatre of the world, and spend a memorable evening in the magic world of the Roman Empire and the dance wonders of Ancient Egypt.

(54)

Вашиот коментар