Фестивал на чај

 
 

Датум: 6.10.2018
Место: Скопје
Локација: Веро Маркети
Почеток: 12:00
Цена: Слободен влез

Според кинеската легенда, чајот е пронајден во 2727 година пред нашата ера, кога царот Shen Nong седејќи под едно чајно дрво, при прочистување на водата (која секогаш ја провривал), неколку листови од дрвото паднале во неговата чаша.

Резултатот веднаш создал хемија, извонреден мирис, боја и вкус, а радоста на царот, бескрајна. Чајот наскоро станува редовен напиток, во почетокот привилегија на „привилегираните“, но, патот на чајот го обиколи светот и стана волшебен напиток и здравје во целосна смисла на поимање на светот.

Во Македонија традицијата на чајот е можеби е уште постара, но, адвертајзингот и тогаш и сега, секогаш си има своја уникатна димензија…. Мириса на чај, дури до небото. …. Tea expedition

(36)

Вашиот коментар