Аерозагадувањето ги прави луѓето поглупи

 
 

Хроничната изложеност на загаден воздух е поштетно за здравјето отколку што се мисли, покажа едно ново истражување и дури има значително влијание врз нашите когнитивни способности.

Проучувајќи ги математичките и вербалните вештини на 32.000 луѓе за период од четири години, кинеските истражувачи, заедно со своите колеги од универзитетот Јејл во САД, заклучиле дека негативното влијание се зголемува со возраста, а најпогодени се мажи со ниско образование.

Тие сметаат дека оваа студија може да има глобална вредност, бидејќи повеќе од 80% од светската урбана популација вдишува небезбедно ниво на загаден воздух.

Опишано како невидлив убиец, аерозагадувањето е одговорно за седум милиони предвремени смртни случаи низ светот годишно.

„Ние даваме доказ дека ефектите на аерозагадувањето врз вербалните тестови стануваат поизразени како што луѓето се постари, особено кај мажи и оние со помало образование“, се вели во студијата објавена од Националната академија на науки.

Загадувањето исто така го зголемува ризикот од дегенеративни болести, како Алцхајмерова и други облици на деменција.

И некои претходни студии покажаа дека загадениот воздух лошо влијае врз когнитивните способности.

(20)

Вашиот коментар