Британци создадоа ензим кој ја претвора секоја крвна група во универзална 0 негатив

 
 

Кога трансфузијата на крв е единствениот начин да се спаси еден животот, лекарите мора да се чувствуваат толку беспомошни кога има толку многу луѓе наоколу, но ниту еден од нив нема иста крвна група како пациентот.

За трансфузијата на крв да биде успешна, крвните групи мора да се совпаднат, но сега научниците од Универзитетот во Британска Колумбија идентификуваа група на ензими кои можат да претворат било која крвна група во универзално употреблива 0 негатив.

Четирите крвни групи беа идентификувани во почетокот на 20 век. Тие се дефинирани со присуство на антигени на површината на црвените крвни клетки.

На пример, крвната група А има А антиген, додека Б го има Б антигенот. Постои и крвна група на АБ, како и група 0, кој нема ниту еден.

Различните антигени можат да предизвикаат имунолошки реакции, поради што пациентите мора да примаат крв со соодветен тип или универзален тип 0.

Постои само ограничен број на луѓе со крв од тип 0. Вклучете го Rh факторот, кој е уште еден антиген кој се наоѓа на црвените крвни клетки, и бројот на потенцијални крводарители станува доста мал.

(129)

Вашиот коментар