Во Сибир откриен неверојатен дијамант стар 800 милиони години: Она што се наоѓа во него ги воодушевило научниците

 
 

Замислете дијамант кој во себе има друг дијамант кој слободно се движи. Токму таков дијамант бил пронајден во Сибир.

Ова е прв скапоцен камен од овој вид во историјата. Досега не е пронајдено ништо слично.

Единственото откритие било пронајдено на полето Накинск во Саја, а го истражувала компанијата „Алрос“, светски лидер во производство на дијаманти.

Староста на дијамантот се проценува на околу 800 милиони години. Тежи 0,122 грама и има величина 4,8×4,9×2,8 mm.

Руските научници сметаат дека прво бил формиран внатрешниот дијамант, а дека надворешниот дел се појавил подоцна.

Најинтересно било да се разбере како се создава воздушен меур помеѓу двата дијаманти.

Замислете дијамант кој во себе има друг дијамант кој слободно се движи. Токму таков дијамант бил пронајден во Сибир.

Ова е прв скапоцен камен од овој вид во историјата. Досега не е пронајдено ништо слично.

(181)

Вашиот коментар