Историја на порно индустирјата: Од илегална порнографија до анален секс

 
 

Порнографијата во последните 50 години постојано се менува. Поминувале различни работи, некои работи се вратиле, за некои едноставно се одлучиле дека треба да престанат да постојат, се во контекст на што корисниците барале или во какво време живееле, но она што е сигурно е дека популарноста на порнографијата никогаш не се намалила. Во секој случај порно индустријата помина низ големи промени, а овие се некои од нив:

Порно – ѕвездите се ‘се помлади

Во почетокот на 90 – те години старосната граница за порно индустријата била 25 години. Исто така, старосната граници сè повеќе се намалува, па сè почесто се работи со 18 годишни девојки.

Порнографијата е екстремна

 

Многу активисти за човекови права тврдат дека порнографијата денес е екстремна и деградирачка, за разлика од некогаш. Меѓутоа, иако се смета дека сексот бил обичен, секогаш имало и секс со екстремна содржина.

Порнографијата е легална

 

Иако порнографијата постои со векови, до почетокот на 70 – те години таа била илегална, па така светската еротска сцена морала да се крие. Во 1973 година се промениле законите, кога Врховниот суд применил нови стандарди за експлицитни сцена на државно ниво. Под законот се подразбирало дека секое снимање со ваква содржина мора да биде во четири ѕидови, а продуцентите и глумците конечно можеле да воздивнат. За ова можеме да кажеме дека денешното време во кое живееме е многу полиберално од порано, па затоа и порнографијата е легална и претсавува слободен избор на актерите.

Индустријата била многу поголема

 

Џејн Силвер е пензионирана порно – ѕвезда која била позната на крајот на 70 – те и почетокот на 80 – те години, која вели дека порно – индустријата била аутистичен систем во кој било тешко да се влезе. Со текот на годините, порнографијата станувала сè повеќе мејнстрим, а до 2001 година во Калифорнија имало доволно глумици за продукција на повеќе од 11.000 снимки годишно.

Постојат повеќе категории

 

Многумина знаат дека секој популарна порно страна се дела на жанрови и поджанрови. Во 70 – те постоепе само еден “мејнстрим секс”. Најдобар пример за таквите остварувања е “Длабоко грло” кое се прикажувало во кино салите ширум земјите. Сексот беше многу “обичен” – орален секс, пенетрација и ејакулација. Денес постојат 100 категории за луѓе со посебни фетиши.

Аналното стана банално

 

Аналниот секс стана толку застапен во денешните порно видеа. Порано аналниот секс беше табу тема.

Порното повеќе не е само за мажи

 

Жените секогаш работеле во порно индустријата, но не како денес. Денес, сè повеќе жени снимаат порно филмови, а сè повеќе ги има и помеѓу гледачите. Статистиките на Порн Хаб наведува дека најголем број на посетителите на нивната страница се жени.

Глумиците често биле проститутки

 

Во 70 – те години, глумиците истовремено работеле и на улица. Порно глумицата Ени рекла дека на почетокот на својата кариера работела како проститутка. “Не бев очајна. Не се дрогирав, ниту пиев алкохол. Мислев дека поголемиот број на девојки работеа на улица, бидејќи собираа пари за дрога и алкохол. Јас не бев една од нив”.

Порно глмиците беа многу природни

 

До 80 – те години физичкиот изглед на порно глумиците воопшто не бил важен и во главно никој не бил во форма. Како што порно – индустријата се развивала, глумиците изгледале сè подобро и подобро, а денес тоа е основен предуслов за работењето на оваа работа.

 

(226)

Вашиот коментар