Истражување: Луѓето што пцујат имаат побогат вокабулар

 
 

Навиките на луѓето многу повеќе говорат за нивата интелегенција, отколку што досега се веруваше, се наведува во едно истражување објавено во часописот „Ленгвиџ Сајнс Џурнал“.

Така, истражувањето покажало дека луѓето кои почесто употребуваат пцости имаат многу побогат вокубулар од оние кои поретко пцујат, објави лондонскиот весник „Индепендент“.

– Кога се пцостите во прашање, вообичаена претпоставка е дека луѓето кои пцујат се мрзеливи, необразовани, немаат соодветен вокабулар и не можат да се контролираат. Но, луѓето кои почесто користат „забранети зборови“ ја разбираат нивната општа изразувачка содржина и суптилните разлики меѓу нив, наведуваат авторите на истражувањето.

Според нив, способноста да се воочуваат малите динстинкции меѓу пцостите, се доказ за поголемо лингвистичко знаење, односно за побогат вокабулар.

(32)

Вашиот коментар