Како функционира Роршаховиот тест со мастило?

 
 

Кое е потеклото на Роршаховиот тест и како функционира? Во најновото видео на TED-Ed е објаснето како психолозите ја користат оваа алатка за тестирање на менталното здравје на одредена личност.

Што гледате, чудовиште, пеперутка, мечки?

Роршаховиот тест е еден од највлијателните тестови за дијагностика на длабинските слоеви на личноста.

Конструиран е од швајцарскиот психијатар Херман Роршах и се основа на потсвесното размислување на пациентот на чија основа треба да се установи неговата психичка и емотивна состојба.

(142)

Вашиот коментар