Кинески археолози го пронајдоа „еликсирот на бесмртноста“ стар 2.000 години

 
 

Во стар бронзен ќуп кинески археолози ја пронајдоа мистериозната течност, односно „еликсирот на бесмртноста“, кој се споменува во старите кинески текстови, пишува „Science Alert“.

Чудната жолтеникава течност истражувачите ја откриле кон крајот на минатата година во текот на ископувањата во кинеската провинција Хенан, но дури подоцна сфатиле дека се работи за напитокот за кој древните Кинези смеале дека му дава бесмртност на оној што ќе го испие.

– Ова е првпат археолози во Кина да го пронајдат митскиот напиток за бесмртност. Течноста има значајна вредност зашто ќе им овоможи на научниците да ги проучуваат древните кинески мисли за постигнување на бесмртноста и сознанијата за еволуцијата на кинеската цивилизација – вели Ши Јиазен, шеф на Институтот за реликвии и археологија.

(154)

Вашиот коментар