Кинески фармери почнаа да одгледуваат свињи големи колку поларни мечки

 
 

Кина е најголем потрошувач на свинско месо во светот и Кинезите се заслужни за потрошувачката на повеќе од 50% од глобалната потрошувачка на свинско месо.

Поради се поголемата побарувачка, многу мали фармери и големи корпорации во оваа најнаселена земја во светот се занимаваат со одгледување свињи. Поради свинскиот грип, кој се прошири во азиските земји, умреа мнгоу животни, а фармерите мораа да убијат дури една третина од свињите, односно од 250 до 300 милиони свињи за да го спречат ширењето на болеста.

Таа ситуација се одрази на кинеските залихи и од владата предупредија на снемување свинско месо во првата половина од 2020 година, а ќе недостигаат речиси 10 милиони тони. Тоа нема да се одрази само на Кина, туку и на глобалната цена на свинското месо, која се очекува да порасне идната година.

Кинески фармери почнаа да одгледуваат свињи големи колку поларни мечки

Како решение за ситуацијата, односно за да го надоместат тој недостиг и да се обидат да ја задоволат големата побарувачка, кинеските фармери почнаа да одгледуваат се потешки и потешки свињи.

Како што пренесува списанието Science Alert, некои фармери во кинеската провинција Гуангџи почнале да одгледуваат свињи потешки од 500 кг. Тоа е отприлика колку тежината на една поларна мечка.

Цената на тие големи свињи на пазарот може да достигне 1.400 долари, што е трипати повеќе отколку просечната месечна плата во таа провинција.

(373)

Вашиот коментар