Кои се најмрзливите држави во светот?

 
 

Светската здравствена организација спроведе студија во која ги следела стапките на физичка активност ширум земјите во светот.

Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1,9 милиони луѓе од вкупно 168 држави кои пополнувале анкета за својата работа и физичка активност.

Во Европа, околу 31% од испитаниците постари од 15 години не се доволно физички активни, додека вкупно 50% од сите испитаници од Европа немаат минимална физичка активност која ги задоволува здравствените препораки на СЗО.

Според препораките на Светската здравствена организација, возрасните треба да издвојат најмалку 150 минути неделно на умерена физичка активност, односно 75 минути за интензивно вежбање, а за децата и младите потребни се најмалку 60 минути умерено до интензивно вежбање.

dali-znaete-koi-se-najmrzlivite-drzhavi-vo-svetot-03.jpg

По овој критериум, 10-те најмрзливи држави во светот се Кувајт, САД, Саудиска Арабија, Ирак, Бразил, Костарика, Кипар, Суринам, Колумбија и Маршалските Острови.

На прво место како најнемрзлива држава е Уганда, а потоа се Мозамбик, Лесото, Танзанија, Вануату, Того, Камбоџа и Мјанмар. Она што е важно да се напомене за овие држави е дека населението  тука претежно се занимава со физичка работа, па тоа и го зголемува нивниот индекс на физичка активност.

(110)

Вашиот коментар