Марија Кири на чело на листата „Сто жени што го променија светот“

 
 

Француската научничкка со полско потекло Марија Кири се најде на правото место на листата на „Сто жени што го променија светот“, што ја изготви британскиот магазин „Хистори“ врз основа на гласовите на неговите читатели.

Марија Кири родена Склодовска е прва во светот која доби две Нобелови награди – за физика во 1903 и за хемија во 1911 година.

На второто место на листата се најде американската активстка за човекови права Роза Паркс, која се прослави со одбивањето да му отстапи место на белец во автобус со што ја поттикна борбата за правата на црнците во САД, а на третото Емелин Панхерст, која се бореше за правото на глас на жените.

Четврта на листата е британската математичарка и пионерка на компјутерското програмирање Еда Лавлејс, пред нејзината сограѓанка Роселин Френклин, која е заслужна за дешифрирање на милекуларната структура на ДНК.

Меѓу првите 20 на листата на „Сто жени што го променија светот“ се најдоа и поранешната британска премиерка Маргарет Тачер, писателката Џејн Остин, принцезата Дајана, првата жена што го прелата Атлантскиот Океан, Амелија Ерхарт и мајка Тереза.

(33)

Вашиот коментар