Метрото во Лос Анџелес ќе добие скенер за патници

 
 

Подземната железница во Лос Анџелес прва во САД ќе добие скенери, коишто ќе проверуваат дали патниците носат оружје или експлозив, најавија локалните власти.

– Преносливите скенери ќе ги скенираат телата на патниците кои минуваат низ метро станиците, а ќе бидат поставени наредниве месеци, изјави Алекс Вигинс, директор на Полициската единица при Аагенцијата за сообраќај во Округот Лос Анџелес.

Апаратите ќе скенираат метални и неметални предмети на телото на човекот и ќе можат да детектираат сомнителни облици на оддалеченост и до девет метри. Капацитетот на скенирања изнесува над 2.000 патници на час.

Целта на ваквата модернизација е поголема безбедност и спречување можни терористички напади.

(25)

Вашиот коментар