Научници ископаа фосил стар 558 милиони години

 
 

Научниците потврдија дека необичниот фосил во овална форма, пронајден пред неколку години е всушност најстариот познат животниски фосил,

Се верува дека овие фосили од тој период кога живееле на земјата пред 558 милиони години, биле првите големи, вечиченствени суштества, но тие се толку различни од што било живо денес, па затоа нивното точно потекло останува мистерија се досега.

Претходно научниците верувале дека станува збор за печурка или голема амеба. Сепак, новото истражување на руските научници го откри вистинското потекло и го означи како едно од првите животни.

Фосилот беше толку добро зачуван, па кога истражувачите го пробушија, пронајдоа траги од холестерол, вид маснотии што е јасен показател за животинско потекло.

Примерокот беше ископан во близина на Белото Море, лоциран на крајниот северозапад од европскиот дел на Руската Федерација.

(83)

Вашиот коментар