Највознемирувачките експерименти што биле изведени досега

 
 

Некои психолошки експерименти се вознемирувачки, поради нештата што ги дознаваме за нас. Но, некои експерименти се вознемирувачки, бидејќи едноставно се погрешни.

Многу често, експериментите изведувани на луѓе или животни биле брутални и насилни, а во продолжение погледнете ги 25-те највознемирувачки експерименти што некогаш биле изведени.

1. Експерименти за невролошки маркетинг

Полето невролошки маркетинг вклучува проучување на мозокот и создавање реклами, кои имаат биолошка гаранција дека ќе функционираат. Звучи морничаво? Всушност, сите го прават ова.

Секоја компанија, како Гугл, инвестира во овие истражувања, иако сè уште се дебитира за ефикасноста на овие реклами.

2. Истражување за шизофренија од UCLA

Кога истражувачите од UCLA им ја сопреле терапијата на пациентите со шизофренија, добиле инструкции веднаш да ги вратат на терапија, доколку симптомите значително им се влошат.

Изгледа дека зборот „значително“ има субјективно значење. Еден пациент се заканил дека ќе ги убие неговите родители, а друг скокнал од зграда.

3. Експеримент со боја на очи

По убиството на Мартин Лутер Кинг Џуниор, една наставничка, Џејн Елиот, решила да им одржи предавање на своите ученици за дискриминацијата. Таа ги поделила учениците во две групи – со сини и кафеави очи.

Им рекла дека учениците со сини очи се супериорни, а оние со кафеави очи ги замолила да седнат позади. Децата со сини очи добивале посебен третман – повеќе храна, подолги одмори помеѓу часовите и слично.

Иако денес не би нѐ изненадило, тогаш резултатите од експериментот биле изненадувачки – децата со кафеави очи почнале да покажуваат послаб успех на училиште.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-02.jpg

4. Тројца Исуси

Милтон Рокич спровел истражување каде што собрал тројца пациенти од психијатриска установа, од кои сите тврделе дека се Бог. На почетокот, мажите се расправале кој бил „посвет“ и речиси почнале со физичка пресметка.

Но, по некое време, секој од нив прифатил дека тој е вистинскиот Бог, а дека другите двајца се луди.

5. Камера

Зборот „камера“ на руски значи соба и е името на една советска установа за истражување, каде што луѓето биле изложувани на отровни супстанци. Сведоците ги опишувале ефектите на силни отрови, како К-2.

Жртвите физички се намалувале, а потоа умирале по неколку минути. Најлудото нешто е што отровот К-2 е целосно незабележителен, а установата за истражување била повторно отворена во ’90-тите.

6. Северна Кореја

Власта на Северна Кореја е позната по некои навистина луди и брутални експерименти, како операции без анестезија и гушење во гасна комора. Имено, пред Конгресот на САД, една личност изјавила дека сведочела како семејство со четири членови, било загушено до смрт во комора.

Родителите се обидувале да им даваат вештачко дишење на децата колку што можеле.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-03.jpg

7. Проектот MK-ULTRA

Целта на овој експеримент од ЦИА, била да се открие дали контролата на умот може да се користи како оружје. За потребите на истражувањето, тие инјектирале проститутки со ЛСД.

8. Сифилис

Власта им кажала на неколку афроамерикански мажи со сифилис дека ќе добијат доживотна бесплатна здравствена нега. Наместо тоа, тие не добивале никаква терапија и биле набљудувани во текот на целиот живот со цел да се проучува болеста.

9. Експериментите на сирачиња на Павлов

Сите знаеме дека Павлов условувал кучиња да почнат да лачат плунка кога ќе слушнат звук на ѕвонче. Проблемот е што истото им го правел и на сираци. Но, тие не биле послушни колку кучињата, па тој ги врзувал и ги хранел со сила.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-04.jpg

10. Слободна волја

Експериментите спроведени од Бенџамин Либет покажале дека сите наши одлуки се одредени од потсвесни фактори во мозокот. Иако ова и денес е контроверзно, постои нешто морничаво во знаењето дека немаме слободна волја.

Ова би можело да значи дека сè е однапред одредено.

11. Истражувањата врз близнаци на Менгеле

Доктор Менгеле е дефиниција за злобен научник. Како нацистички истражувач, тој бил навистина заинтересиран за близнаците. Причината била што можел да изведува секакви луди експерименти на едниот близнак, а другиот да го користи за контрола.

12. Предвидување

Во 2010-та година, психологот Дерил Бем објавил истражување во кое тврди дека изборите на луѓето се под влијание на идни настани. Тој следел класичен пристап, каде што испитаникот е условен да одбере одреден одговор.

Интересно е што тој ги вклучувал факторите за условување дури откако испитаниците го направиле изборот. Според истражувањето, изборите на испитаниците биле под влијание од факторите за условување што следеле.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-05.jpg

13. Лажни сеќавања

Во ’90-тите, психолозите Елизабет Лофтус, Џејмс Коан и Жаклин Пикрел успешно им всадиле лажни сеќавања на испитаниците на нивното истражување.

Сеќавањата биле за тоа како испитаниците се изгубиле во трговски центар и како сретнале анимиран херој во Дизниленд. Иако е морничаво да ви всадат лажни сеќавања, ова истражување направи вистински пресврт.

Истражувањето предизвика сериозен сомнеж во човечката меморија и сведочењето на очевидците. Имено, повеќето од вашите сеќавања се можеби лажни, а секој пат кога му се навраќаме на сеќавање тоа се менува повеќе и повеќе.

14. Нацистички експерименти со замрзнување

Во овој случај, зборот „морничаво“ не е доволно. Многу од она што ни е познато за состојбите како хипотермија, е благодарение на неетичките експерименти на нацистите.

Нацистичките истражувачи ги потопувале затворениците во смрзнувачка вода, на различен временски период. Исто така, ги оставале надвор на студот, а потоа повторно се обидувале да ги загреат.

15. Дејвид Рејмер

Родени во Канада, Дејвид и неговиот близнак Брајан биле обрезани поради проблеми со уринарниот тракт. Иако операцијата на Брајан поминала успешно, Дејвид бил осакатен.

Откако се консултирале со лекарите, родителите одлучиле да го одгледаат Дејвид како девојче, бидејќи гениталиите му биле премногу оштетени.

Тој добивал хормонални инјекции и терапии. Најлудиот дел е што психологот кој го дал советот, Џон Мани, само сакал да го искористи Дејвид како експеримент, со кој ќе докаже дека полот не е природен.

Дејвид никогаш не се чувствувал како девојче, па кога наполнил 14 години, родителите му ја кажале вистината. Тој веднаш се обидел да стане машко – примал тестостерон, имал мастектомија и фалопластија.

За жал, Дејвид извршил самоубиство.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-06.jpg

16. Дупка на очајот

Хари Харлоу не е познат по неговата емпатија. Имено, овој научник како да ги создаде движењата за правата на животните, поради неговите луди експерименти.

Хари ги одделувал бебињата мајмуни од нивните мајки и ги чувал изолирани по цела година. Голем дел од мајмуните полуделе и никогаш не им се подобрила состојбата.

17. Изрази на лице

Во 1924-та година, студентот по психологија Карни Лендис, направил навистина луд експерименти на Универзитетот во Минесота. Тој цртал линии на лицата на испитаниците, со цел да ги забележи нивните реакции на разни стимули.

Но на крајниот дел од експериментот, започнало вистинското лудило. Тој им дал стаорец на испитаниците и им рекол да му ја пресечат главата. Иако на никој не му се допаднала од идејата, третина од испитаниците го послушале.

Кај оние кои не се согласувале, Карни самиот ги убивал стаорците.

18. Мајмуни и дрога

Спроведени во 1969-та година, од страна на Дено, Јанагита и Сиверс, едноставно кажано, во овие истражувања научници им давале наркотици на мајмуните – од кокаин до алкохол.

Иако нормално е да очекувате мајмуните да станат малку поагресивни, тие буквално полуделе. Некои од нив си ги извадиле прстите или целото нивно крзно.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-07.jpg

19. Проектот аверзија

Во текот на 70-тите и 80-тите, војската на Јужна Африка пробала да ги „промени“ хомосексуалните војници, со кастрација и други методи.

20. Истражувањето „Чудовиште“

Во 1939-та година, Вендел Џонсон го спровел експериментот на Универзитетот во Ајова. Тој ги поделил сираците испитаници во две групи.

Во едната група им кажувал на сираците дека држеле одлични говори, а кон другите бил негативен. Сираците во негативна група развиле проблеми со самодовербата, што останало како карактеристика и кога станале возрасни.

Всушност, некои од нив дури развиле и проблеми со говорот.

21. Малиот Алберт

Во 1920-тите, истражувачите од Џон Хопкинс му претставиле крзнени животни на детенце по име Алберт. Алберт изгледал љубопитен и сакал да си игра со нив.

Потоа тие го условиле Алберт да ги мрази животните, така што силно удирале со чекан секогаш кога се појавувале. За жал, Алберт умрел од неповрзани причини на 6-годишна возраст, но во текот на овие 6 години, никогаш повеќе не сакал животни.

25-voznemiruvachki-nauchni-eksperimenti-08.jpg

22. Помош

Во 1960-тите, истражувачите на Универзитетот Колумбија спровеле експеримент за да разберат зошто е помала веројатноста група луѓе да ѝ помогнат на личност во неволја, за разлика од еден човек.

Тие ги сместиле испитаниците во просторија којашто постепено ја полнеле со чад. Кога во просторијата имало само една личност, таа речиси веднаш го пријавувала чадот.

Кога биле повеќе луѓе, им било потребно подолго време. Причината за ова е тоа што секоја личност мисли дека некој друг би направил нешто, или дека сè е во ред штом никој не прави ништо.

23. Експериментот со затвореници на Стенфорд

Ова е навистина познат неетички експеримент, спроведен во 1971-ва година. Во истражувањето учествувале студенти од кои половина имале улога на затвореници, а другата половина на чувари.

По неколку недели, чуварите се претвориле во садистички малтретирачи, а сите затвореници развиле депресија.

24. Единица 731

Воените затвореници во оваа истражувачка установа во Јапонија преживеале многу. На нив биле изведувани незамисливи експерименти – тие биле разнесувани, сечени, замрзнувани и користени за тестирање оружје.

(207)

Вашиот коментар