Неверојатно откритие: Пчелите го сфаќаат она што децата не можат

 
 

Последната студија покажува дека пчелите соедуваат математичка способност која претходно се сметаше дека постои само кај делфините, приматите, птиците и луѓето постари од деца.

Со оглед на тоа дека пчелите имаат многу мали мозоци, тие докажуваат дека се едни од најинтелигентните суштества.

Научниците од Австралија и Франција сметаат дека инсектите знаат оти нула е помалку од единица, докажувајќи дека пчелите можат да го разберат „концептот на ништо“.

Нивните мозоци се со големина на семе од сусам, а имаат помалку еден милион неурон, споредувајќи со луѓето кои имаат 86.000 милиони.

-Нула е потежок концепт за разбирање и математичка вештина која децата ја учат неколку години, истакнува професорот Адријан Дајер, од РМИТ Универзитетот во Мелбурн.

Во студијата истражувачите ги обучувале пчелите да рангираат бројчани големини и да сфатат оти нулата припаѓа на долниот крај на низа броеви.

Тие тестирале пчели така што ги учеле да одберат елемент со најмал број елементи, за да добијат награда – шеќер.

Истражувачот Скарлет Ховард ги привлекла пчелите на ѕид каде што им биле претставени два знака. Секој од нив имал различен број на црни симболи, а пчелите требало да го одберат знакот со помал број.

Нивниот најголем тест се случил кога им била дадена опција меѓу картички со еден симбол и картички без симбол. Тие успеале да разберат дека нула е помалку од единица, иако никогаш претходно не им биле прикажани празни картички.

(85)

Вашиот коментар