Од хектар може да заработите и до 12.000 евра – билка која е дар од Бога

 
 

Цена на килограм од ова овошје, кое се одгледува и на плантажи достигнува и до 900 денари, а литар од сокот двоструко повеќе.

Ова овошје носи добра заработка. Садниците аронија достигнуваат полн род во осмата година, даваат 10 килограми по грмушка, а моменталната цена е едно евро за килограм. Според некои проценки може да донесе приход и до 12.000 евра. Не е комплицирана за одржување, а некоја грмушка во одредени услови може да даде и до 17 килограми плод.

Во моментов овој сок се прозиведува со додаток од други сокови, бидејќи плодот е навистина сув.

Се повеќе луѓе во продавниците за храна купуваат аронија, поради нејзината лековитост.

Има антиканцерогено дејство, а се користи и кај инфекции на уринарниот тракт. Се употребува и кај проблемите со тироидната жлезда и проблеми со цревата.

(705)

Вашиот коментар