Откопан најголемиот саркофаг во историјата, а до него…

 
 

Археолозите во Египет, при ископувања во Александрија откриле голем црн саркофаг, зз кој првично се претпоставува дека е стар најмалку две илјади години.

Експертите се уште не знаат што има во него.

Треба да се напомене дека саркофагот е најголем во историјата.

Должината на ковчегот од црн гранит е 265 см, ширината му е 165 см, а височината 185 см.

Откриен е на длабочина од четири метри. До него има бела глава од алабастер, за која се претпоставува дека е на закопаниот покојник.

До откритието се дошло кога се ископувало пред да се извршат градежни работи за зграда.

(386)

Вашиот коментар