Откриена планета двапати поголема од Земјата

 
 

Студентката Мерин Петерсон од Универзитетот Монтреал во Канада пронајде нова егзопланета откриена со помош на телескопот Кеплер на НАСА.

Станува збор за егзопланетата Wolf 503b, оддалечена 145 светлосни години од Земјата. Петерсон и нејзиниот тим од Институтот за истражување на егзопланети (iREx) вели дека има многу работи да се научат од ова откритите.

Новата егзопланета е двапати поголема од Земјата и засега астрономите не се сигурни дали е направена од гас или е карповита, бидејќи во нашиот Сончев систем нема планети со таа големина.

View image on Twitter

(32)

Вашиот коментар