Папа Франциско: Абортус е како да изнајмиш платен убиец да ти реши проблем

 
 

Жени што ќе извршат абортус се како луѓе кои најмуваат „платен убиец да им реши проблем“, рече папата Франциско на насобрани граѓани на Плоштадот Свети Петар.

– Како може чин на прекин на развој на едно невино и беспомошен ѓивот да биде цивилизиран или едноставно човечки? Запраша папата Франциско во обраќањето.

– Ве прашувам дали е оправдано да се прекине човечки живот за да се реши проблем, додаде тој.

Додека насобраните одговараа „Не“, папата заклучи дека абортусот е „како да се изнајми платен убиец да ни реши проблем“. Иако се смета за полиберален од своите претходници, Франциско не отстапува од црковни учења кога станува збор за планирање семејство и полови односи.

(42)

Вашиот коментар