Пет историски факти за кои не се зборува на телевизија и не ве учат на училиште

 
 

Една од најпознатите изреки е „историјата е учителката на животот“. Меѓутоа, за овие факти веројатно не сте слушнале за време на своето образование.

Како настанал алармот?

Пред да се навикнеме на одредена мелодија која ни помага да го започнеме својот ден, функцијата која денес ја извршуваат нашите паметни уреди, некогаш ја извршувале луѓето.

Имено, за време на индустриската револуција во Британија, една од професиите била и „професионачен чукач на прозорци“, а неговата улога била со долг стап да чука на прозорцот додека не се разбудите. Со оглед на тоа дека тогаш будилниците не биле лесно достапни, а ниту биле евтини, многу луѓе зависеле од свесноста на личноста која ја вршела таа работа.

Пирамиди под океанот

На сите ни се познати египетските пирамиди и тоа колкава туристичка атракција претставуваат. Меѓутоа, исти такви постојат и на длабочина од 1.800 метри во океанските води во близина на Бермудскиот триаголник. Користејќи сонарна технологија, научниците ги откриле овие две пирамиди, направени од некој вид стакло, а за кои се верува дека се поголеми и од Кеопсовата пирамида.

Висината на оваа пирамида се проценува на нешто над 200 метри. Многу научници веруваат дека всушност претставуваат остатоци од Атлантида, како и дека можат да доведат до други значителни откритија кога се во прашање океаните.

Зошто во криминологија се користи отпечаток од прст?

На оваа фотографија, ќе помислите дека се наоѓаат браќа, но грешите. Имено, овие луѓе се родени во ист ден, имаат исто име, но се до моментот кога се осудени на иста затворска казна во иста поправна установа, не знаеле еден за друг.

Збунети од нивната сличност, но и иститите податоци, управата на затворот решила да користи отпечатоци од прстите на нивните дланки за даги разликува и така настанала методат „отпечаток на прстот“.

Топки стари повеќе од две милијарди години

Во историјата се познати како „Клерксдроп“ топки, а ги пронашле рудари во Јужна Африка, при едно ископување. Кружната форма со три линии кои го следат дијаметарот на топката, со години ги збунуваат научниците со оглед дека каменот во кој се пронајдени пропаѓал на период од пред нешто повеќе од две и пол милијарди години.

Најголемата птица во светот

Не се ноевите, не се роднините на диносаурусите, ниту албатросот. Распонот на крилјата на Аргентависа бил седум метри, што не може да се спореди ниту со одредени летала. Тешка е 70 килограми, а припаѓала на групата птици кои биле наречени „чудовишни птици“.

Го населувала пределот околу Аргентина, по што и го добила името, пред повеќе од шест милиони години.

(173)

Вашиот коментар