Поларниот мраз на Месечината ги зголеми надежите за човечка колонија

 
 

Доколку човештвото некогаш одлучи да живее на Месечината, можеби ќе можат да постават колонии во близина на лунарните полови, каде што научниците тукушто открија извори на воден мраз во сенките на кратерите.

Европската вселенска агенција создаде и визија за лунарно село во наредниве години. Сега откривањето на замрзната вода на Месечината на НАСА може да им даде на вселенските ентузијасти нов поттик да почнат да го реализираат таквиот план.

Откриен во најтемните кратери на Месечината, мразот беше идентификуван со помош на Месечинскиот минералошки мапер на НАСА. Уредот беше лансиран на првата индиска лунарна мисија Чандрајан-1 во 2008 година.

Северните и јужните столбови се најстудените региони на месечината, а температурите ретко достигнуваат над минус 250 Целзиусови степени.

Сликите објавени од американската вселенска агенција откриваат дека мразот се наоѓа на врвот и на дното на природниот сателит на Земјата. Темните дамки на сликите ги претставуваат длабоките кратери каде што температурите на Месечината се најниски.

View image on Twitter

(22)

Вашиот коментар