Сателитот Римув Дебрис ќе го собира вселенскиот отпад

 
 

Сателитот „Римув Дебрис“ првпат во Вселената ја исфрли својата мрежа, која има функција да го собира отпадот што се наоѓа во земјината Орбита, јави Би-Би-Си.

Мрежата беше успешно исфрлена, а за тоа сателитот користи и еден голем своевиден „харпун“ што ќе може да ги раздроби поголемите парчиња ѓубре, што веќе се делумно и распаднати.

Научниците се задоволни и нагласуваат дека мрежата одлично си  ја врши работата.

Проценките говорат дека во земјината орбита има приближжно 7.500 тони отпад од стари ракети, сателити и алатки што им испаѓале на астронаутите.

(47)

Вашиот коментар