Тироидната жлезда и расположението: Каков е нивниот однос?

 
 

Мало зголемување или намалување на хормонот на тироидната жлезда може целосно да го промени однесувањето на лицето. Нејзините преференции, сексуалното однесување, нејзиниот апетит и ставови би биле сериозно засегнати и се чини дека се промениле. Всушност, постои тесна врска помеѓу тироидната жлезда и расположението.

Во форма на пеперутка, тироидната (штитната) жлезда е една од најважните органи во човечкото тело. Ако почнеме да страдаме од нарушувања поврзани со него, најверојатно ќе се манифестираат физички и емоционални симптоми. Дали сакате да ја знаете врската помеѓу тироидната жлезда и состојбата на умот?

Функција и дисфункција на тироидната жлезда
Заштитната жлезда е одговорна за регулирање на метаболизмот, давајќи му на телото количина на енергија потребна за извршување на неговите основни функции.

Двете најчести нарушувања на тироидната жлезда се:
Хипотироидизам (бавна тироидна жлезда): жлездата не е многу активна и произведува недоволна количина на хормони.

Хипертироидизам (прекумерна тироидна жлезда): жлездата е многу активна и произведува прекумерна количина на хормони.

Како тоа се манифестира во расположението?
Како што веќе споменавме, односот помеѓу тироидната жлезда и расположението е многу близок. Промените во нивото на хормоните директно влијаат на личноста од физичка, когнитивна и емоционална гледна точка. Поради ова, психолошките симптоми и промени во расположението што се случуваат се исто толку сериозни.

Всушност, психолошките нарушувања се главната причина зошто пациентите со хипотироидизам одат кај лекар. Тие се жалат на прогресивно губење на иницијативата и интересот, предизвикани од општо забавување на менталните процеси.

Ова предизвикува проблеми со меморијата, интелектуалното влошување, тешкотии во вниманието и концентрацијата (особено во пресметковните задачи) и збунети мисли. Заштитната жлезда е многу чувствителна на психолошка стимулација. Поради ова, пациентите со ниска активност на тироидната жлезда имаат многу тажна состојба на умот, чувствуваат носталгија, меланхолија, па дури и депресија. Во тешки случаи кои не се третираат соодветно, нарушувањето може да доведе до деменција.

Хипертироидизмот, од друга страна, обично создава раздразливост, нервоза, хиперактивност, нетрпеливост и ненадејни промени во расположението. Ова е поврзано со зголемена анксиозност, ментална раздразливост, емоционална лабилност (лесен плач и нема контрола) и несоница. Ако не се третираат, можат да се појават заблуди и халуцинации, како и многу сериозни проблеми на срцето, коските, мускулите и репродукцијата.

Депресија и тироидна жлезда
Некои од емоциите кои имаат близок однос со тироидната жлезда се гнев и бес. И хипертироидизмот и хипотироидизмот имаат една заедничка точка: создавањето на симптоматологија е очигледно депресивно.

Треба да се води посебна грижа, бидејќи многу често можеме да ја замениме депресијата со проблем на тироидната жлезда.

Пред да почне третманот за депресија, неопходно е да се утврди состојбата на тироидната жлезда.

Штитната жлезда и расположението се интимно поврзани
Тешко е да се промени нивото на тироидните хормони и да не се забележи сериозна физичка и емоционална нестабилност. За време на третманот на дисфункција на тироидната жлезда, одредени психички или психијатриски нарушувања може да се подобрат, па дури и да исчезнат. Врската помеѓу тироидната жлезда и состојбата на умот е очигледна реалност. Оттука е важноста на превенцијата и раната дијагноза.

Постојат многу знаци и симптоми кои нè информираат дека нешто во нашето тело не функционира добро. Радикалните промени во замор поради недоволен напор, раздразливост, се видливи симптоми на овие промени. Соочени со најмалку сомневање, најдобро е да контактирате со специјалисти. Само помислете дека со едноставен тест на крвта можете да дознаете како функционира вашата тироидна жлезда.

(164)

Вашиот коментар