Фејсбук воведува новитет: Ќе им плаќа на медиумите

 
 

Социјалната мрежа Фејсбук воведува News Tab на својата мобилна апликација, во која ќе бидат содржани наслови на вести избрани од новинарите, додека на издавачите ќе им биде платено за користење на нивниот материјал.

Социјалната мрежа долго време е во конфликт со издавачите на вести кои се жалат дека Фејсбук има придобивки од споделување на нивните написи за кои досега не платил ништо.

Ова е потенцијално голем чекор за платформа која долго време се карактеризира со тешкотија да ги искорени дезинформацијата и неподготвеноста да се склучуваат договори со издавачите, пренесува АП.

Во делот за вести ќе бидат содржани наслови од „Волстрит журнал“, „Вашингтон пост“, „Бизфид њуз“, „Бизнис инсајдер“, „Ен-Би-Си“, „Денес“ и „Лос Анџелес Тајмс“, како и наслови од повеќе локални медиуми најголемите градови во САД.

Само насловите на статиите ќе се гледаат преку Фејсбук, а кога ќе ги кликнете насловите, корисникот ќе биде пренасочен кон веб-страниците или апликациите на издавачот, доколку е инсталиран. Ова е, помалку или повеќе, она што го бараа издавачите на Фејсбук со години.

Фејсбук не сакаше да каже кој и колку ќе се плати, наведувајќи само дека ќе плати на издавачите за пристап до содржината.

(9)

Вашиот коментар