10 прастари изуми кои ги користиме и денес

 
 

Повеќето од нас ги земаме здраво за готово работите околу нас, но сигурно ќе ве интересира дека некои работи се многу подолго од нас самите на овој свет и дека треба да ги цениме повеќе…

1. Време

Вавилонците го измислија својот нумерички систем и тоа влијае врз нас во овој момент.

Поради ограничениот број на симболи (имало само два, заедно со симболот за нула), тие смислиле систем во кој вредноста на цифрата зависи и од нејзината позиција во рамките на бројот за единиците за броење.

Се претпоставува дека бројот 60 е земен како основа заради неговата поделба по многу броеви и факторизација (2x2x3x5), што влијаеше на системите што ги знаеме денес – број на степени во круг, концептуализација на времето, односно број на денови во една година, број на минути во час и број на секунди во една минута.

2. Спортски градник

Сега широко користен од жените ширум светот, спортскиот градник има корени во облеката наречена аподесмос што ја носеле жени кои учествувале во спортски настани во античка Грција.

Целта била иста како и денес – спречување на движење на градите за олеснување при спортски активности, а најпопуларен бил во Спарта.

3. Бонбони

Во морето на важни египетски откритија, нема потреба да ги прескокнувате откритијата во сферата на забната хигиена.

Бидејќи биле соочени со проблеми како што се развој на бактерии и расипување на забите, тие ја развиле првата бонбона зготвено во мед, кое е мешавина од разни состојки, вклучително и темјан и цимет.

4. Падобран

Додека многумина изумот на падобранот го поврзуваат со Леонардо да Винчи, првите чекори што довеле до негово создавање биле античка Кина.

Царот Шан, кој живеел 4.000 години п.н.е., во книгите по историја се споменува во приказна во која се вели дека бил присилен да скокне од покривот на висока зграда во обид да го спаси таткото што сакал да се убие.

Ги зграпчил шеширите од бамбус и полека ги спуштил на земја.

Покрај овој случај, има извештаи дека, дури и пред Христа, Кинезите користеле опрема слична на падобран за да го забавуваат благородништвото.

5. Пуканки

Иако за Ацтеките не може да се каже дека ги измислиле пуканки, на нив мора да им се одаде признанието за нивната експанзија преку освојувачите.

Ацтеките верувале дека пуканките се основата на нивната империја, па затоа овие производи имале сериозен сатус. Тие биле користени во украсувањето на религиозни статуи, како накит и биле дел од жртвата на боговите на Ацтеките.

6. Уред за мерење на изминат пат

Корисен уред за мерење на измиант пат, наречен одометар, бил измислен во антички Рим од човек наречен Витрувиј.

Зборот е изведен од грчките зборови за начин и мерка. Неговата идеја во основа се базирала на механизам, кој исфрлајќи камен од структурата, сигнализирал дека се изминува романска милја.

7. Пошта

Првата пошта на светот била во Асирија, главна семитска цивилизација.

Магарињата се користеле за пренесување пратки од еден град во друг. Некои пораки биле испраќани со курир, кој ја кажувал пораката гласно, за целосно да се елиминира можноста дека недоразбирањето на тонот со кој треба да се зборуваат информациите може да доведе до недоразбирања.

8. Клуч

Најстарите клучеви што биле пронајдени се од Египет и датираат од околу 2000 година п.н.е.

Има само една мала разлика помеѓу египетските клучеви од тоа време и клучевите што ги користиме денес – египетските биле колку што е просечното стапало, што не ги правило најприлагодени за џебот.

9. Апарати за самопослужување

По потекло од Александрија, апаратите што се користеле во тоа време содржеле само еден производ – света вода.

Чинел пет драхми, што е околу четири американски долари и четириесет центи денес.

Апаратот, како и денес, имал простор да се вметне паричка, а потоа исфрлал мала количина на светата вода што се користела во храмовите.

Апаратите биле конструирани затоа што луѓето трошеле повеќе света вода отколку што било потребно за да се изврши верски обред.

10. Фрижидер

Она што сега го нарекуваме фрижидер, Персијците кои го измислиле претходникот на овој апарат за зачувување на храна, го нарекле јаххал (yakhchal), што претставува спој од зборовите мраз и јама.

Персискиот фрижидер всушност бил направен од кал, висок околу 18 метри. Механизмот што го користеле е заснован на испарувачко ладење што го користи ветрот како извор.

Ноќе, кога температурата била под нулата, јамата била исполнета со вода, која формирала мраз што ја одржувал храната свежа.

(72)

Вашиот коментар