19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

 
 

Растенијата можат да го направат домот многу поудобно место. Но, не сите луѓе се доволно трпеливи за да им ја пружат потребната грижа на растенијата. Дали знаевте дека има растенија што можете да ги одгледувате многу лесно, па дури и без почва? Погледне за кои станува збор.

1. Лук

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Ако ставите чешниња лук во вода, по некое време тие ќе изртат. Зелените листови што ќе се појават се јадат и можете да ги додадете во салата.

2. Кинеска зелка

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

На кинеската зелка можат да ѝ пораснат нови листови дури и ако е останат само долниот дел. Поставете го долниот дел во сад со малку вода и листовите ќе почнат да растат од средината.

3. Млад кромид

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Сè што ви е потребно е чаша, вода и млад кромид за да имате бесконечна залиха од овој зеленчук. Отстранете го зелениот дел, а долниот дел од кромидот ставете го во сад со вода.

4. Моркови

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Листовите на морковите растат многу брзо ако ги ставите во плиток сад со вода. И овој дел од морковот се јаде и можете да го додадете во салата или да го измешате со мед.

5. Праз

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Од долниот дел на празот оставете околу 5 центиметри и ставете го во сад со вода.

6. Нане

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Нането е одличен додаток за чај, слатки и разни сосови, а е навистина лесно да го одгледувате дома. Сè што треба да направите е да ги ставите неговите корења во вода.

7. Босилек

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Нема потреба постојано да купувате босилек. За да го одгледувате, само ставете го во чаша вода.

8. Рузмарин

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

За да одгледувате рузмарин потребни ви се неколку гранчиња од растението. Ставете ги во вода и набрзо ќе се појават корени. Но кога корењата ќе бидат доволно долги ќе мора да го ставите растението во почва.

9. Лале

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Многу луѓе мислат дека лалињата се одгледуваат само во градина. Но за да ги имате во вашиот дом потребно е само да ги ставите нивните корења во малку вода.

10. Воден зумбул

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

За ова растение не ви е потребна почва. Можете да го одгледувате и во аквариум.

11. Зумбул

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

За овие цветови ви е потребна вазна со камчиња и малку вода. Важно е да го поставите на место со повеќе светлина.

12. Амарилис

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

И ова е прекрасен цвет што не бара почва. Потребни ви се вазна, камчиња за стабилизирање на цветот и вода.

13. Папирус

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Ова растение изгледа како тенко палмино дрво и не му е потребна почва. Најдобро е да го чувате во вазна, до половина полна со вода.

14. Трева оптички влакна

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Ова е навистина забавно растение кое наликува на оптички жици. Лесно можете да го одгледувате во вода и изгледа одлично во вазна.

15. Бамбус

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Бамбусот расте навистина брзо во едноставна вазна со вода. Ова му е сосема доволно за да се развие целосно.

16. Ѓаволски бршлен

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Ова растение обично расте во почва, но може да опстане и само во вода. Речиси е невозможно да се убие и останува зелено дури и во темница.

17. Аглаонема

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Ова не е водено растение и најчесто се одгледува во сад со почва. Но бидејќи е едно од најлесните за одгледување, може да издржи и само во вода. Но во овој случај нема да расте многу брзо.

18. Сукуленти и кактуси

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

Овие растенија се навистина популарни бидејќи немаат потреба од често наводнување. Популарен начин на одгледување е засадување на кактусот во сад со камчиња. Потоа се става во уште еден сад полн со вода.

19. Тиландија

19 растенија и зеленчуци што можете да ги одгледувате само во чаша вода

За ова егзотично растение не само што не ви е потребна почва, туку може да преживее и без вода. Доволна му е влажноста од воздухот, но добро е одвреме-навреме да му ги прскате и листовите со вода.

(186)

Вашиот коментар