20 видови ретки животни што наскоро може да бидат истребени (фото)

 
 

Ловот, загадувањето, сечењето на шумите и уништувањето на природните живеалишта се причините кои доведуваат до загрозеност на многу видови животни коишто се вистинска реткост во животинското царство.

Од друга страна, пак, има илјадници луѓе и стотици организации коишто се грижат за заштитата на тие видови, со цел да не ги изгубиме засекогаш.

На пример, група луѓе во Канада чуваат стража 24/7 за да внимаваат на најзагрозеното животно во оваа земја, мрмотот, со цел последните животинки од овој вид да не бидат изедени од некој предатор.

Прочитајте кои 20 видови на ретки животни се на работ на исчезнување:

1. Западно низинска горила

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (1).jpg

2. Сончева/месечева океанска риба (буцањ)

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (2).jpg

3. Тонкински кратконос мајмун

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (3).jpg

4. Меурлива фока

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (4).jpg

5. Целакант

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (5).jpg

6. Суматрански носорог

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (6).jpg

7. Туатара

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (7).jpg

8. Сибирска водена кртица

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (8).jpg

9. Руфусов влакнест валаби

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (9).jpg

10. Јужно такахе (султанска кокошка)

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (10).jpg

11. Нумбат

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (11).jpg

12. Омура кит

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (12).jpg

13. Казуари

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (13).jpg

14. Фоса

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (14).jpg

15. Мечка очиларка

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (15).jpg

16. Џиновска кожеста желка

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (16).jpg

17. Саола

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (17).jpg

18. Вакита (калифорниска морска свиња)

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (18).jpg

19. Тјаншанска пика

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (19).jpg

20. Ванкуверски мрмот

20-vidovi-retki-zivotni-sto-naskoro-moze-da-bidat-istrebeni (20).jpg

 

(320)

Вашиот коментар