Да, вашето куче може да доживее депресија

 
 

Депресијата е опасна работа што може да влијае на вашето здравје на долг рок. Поинтересно е тоа што може да убие не само луѓе, туку и животни. На пример, вашето домашно милениче е кое е четвороножно.

Депресијата кај кучињата не е ретка појава и таа може да се појави кај опиплива промена на нешто од неговиот живот – менување на местото, на домаќин, загубата му и т.н. Како да дознаете дали вашиот миленик е депресивен?

Внимавајте на следниве промени во однесувањето

Промена на апетитот
Исто како кај луѓето, депресијата предизвикува губење на апетитот кај кучињата. Некои можат дури и целосно престанат да јадат! Ова веднаш ќе влијае на нивната тежина. Ако забележите дека драстично се намалува, не двоумете се да посетите ветеринар.

Менување на навиките за спиење
Кучињата често спијат повеќе кога се депресивни. Некои сопственици на домашни миленичиња го прочитаат ова како знак на летаргија и се обидуваат да го земат своето милениче да учествуваат во повеќе активности. Ако вашето куче не одговори на вашата охрабрувачка тактика, консултирајте се со специјалист.

Губење на интерес
Друг симптом на депресија кај миленичињата е губењето интерес за активностите што им се допаѓаат.

Избегнување контакт со луѓето и животните и криење
Кучињата се социјални животни и сакаат друштво. Во пракса, тие се најсреќни кога се опкружени од нивните сопственици и добиваат нежност од нив. Ако вашиот миленик почне да избегнува галење и дури не погледнува кон друго куче или човек, веднаш побарајте лекар.

Што да правам
Ако забележите некој од наведените симптоми, не трошете време и го однесете вашето куче на ветеринар. Осигурајте се дека овие симптоми не се поврзани со било каква физичка болест или непријатност. Бидете трпеливи и обидете се постепено да го вратите на неговите претходни навики.

(54)

Вашиот коментар