Значењето на фениксот и зошто толку луѓето го тетовираат на своите тела?

 
 

Фениксот е величествена, горда и зашеметувачка птица – но исто така е сосема митска. Значи, зошто луѓето ја тетовираат на своето тело?

Фениксот има различни значења за различните народи и култури. Таа е магична, огнена птица која изгледа одлично кога се репродуцира во уметноста. Таа значи доблест, благодат, бесмртност и преродба, и жени и мажи ширум светот ја прикажуваат на своите тела.

Нејзината приказна е вкоренета во грчката митологија. Всушност, зборот феникс кога е преведен назад во неговиот оригинален грчки јазик значи пурпурно-црвено.

Сè што треба да направите е да ги видите виолетовите и црвените пламени од перја околу неа за да видите дека птицата е поврзана со оган.

И навистина, Грците го измислиле фениксот за да биде огнено суштество кое може да преживее повеќе од 500 години.Кога е време да умре, птицата го собира гнездото пред да го запали заедно со неа.

Меѓутоа, нејзината приказна не завршува тука. Три дена подоцна, птицата се крева од својата пепел, неповредена и подготвена да живее повторно. Се преродува, исто толку убава колку и пред нејзината смрт.

Легендата за фениксот патувала до стариот Египет, а домородците таму додале свој додаток на приказната. Според Египќаните, новородениот феникс зема од сопствениот пепел и ги носи во градот на сонцето – Хелиополис.Тука, птицата ја жртвува својата пепел на сонцето.

Се разбира, приказната за фениксот е стара илјадници години, но она што фениксот го претставува сѐуште се озвучува со луѓето денес. Тој претставува промена – повторно раѓање, нов почеток. Тој претставува смрт на старото и воскресението; превртување, шанса за подобар живот.

Ова е моќен концепт што многумина од нас го купуваат. Кога е време да се движиме од нешто и со нетрпение очекуваме, треба да го запалиме минатото, за да можеме да направиме позитивни промени.

На пример, некој што ја носи тетоважата со феникс можеби се борел со тешки времиња, но сега излегува од другата страна со определување дека работите ќе бидат подобри.

Да се каже во литературен смисол, таа личност е како феникс што повторно се издигнува од огнот. Луѓето со тетоважа феникс нема да дозволат минатото да ги дефинира или да ги фати. Тие се победници.

(96)

Вашиот коментар