Кога треба да почнеме да земаме антибиотици?

 
 

Многу чести инфекции имаат карактеристики кои можат да ви помогнат да одлучите кога употребата на антибиотици може да биде соодветена. Знаеме дека антибиотиците не ги третираат вирусите, но во одреден момент, дали е време да се обидеме?

Имајте во предвид дека е потребна медицинска експертиза за да се разликуваат бактериските болести од вирусните, иако многу честите инфекции имаат карактеристики кои можат да ви помогнат да одлучите кога антибиотикот може да биде соодветен.

Кај пациенти со бронхитис, се сугерира дека антибиотикот може да биде потребен кај пациенти кои имаат повеќе од  100 отчукувања на срцето во минута, ако имаат температура повисока од 38 степени или кои дишат побрзо од 24 пати по минута.

Кај пациенти со синузитис, Американскиот колеџ за лекари вели дека антибиотиците можат да бидат индицирани кога симптомите постојат повеќе од 10 дена, тешки се, или се поврзани со тридневна температура повисока од 39 степени, изразено празнење на носните шуплини и болки во лицето. Антибиотиците исто така, може да бидат потребни во случаи и на “двојно боледување”, што всушност е влошување на состојбата по почетното подобрување од неколку дена.

Кај пациенти со болно грло, Друштвото за инфективни болести на Америка препорачува антибиотици да се користат само кај пациенти кои имаат позитивен тест за стрептокока. Симптомите кои укажуваат на вирусно воспалено грло и оттаму нема потреба од антибиотик, вклучуваат кашлица, течење на носот и рапав глас.

Американската академија за педијатрија советува дека инфекциите во ушите може да бараат антибиотик кај деца постари од 6 месеци кои имаат сериозна болка, или имаат болка повеќе од 48 часа, или температура повисока од 39 степени.

Меѓутоа, повеќето респираторни инфекции, вклучувајќи ја и обичната настинка, не треба да се третираат со антибиотик. Кивањето, течењето на носот, воспаленото грло, кашлицата, ниското ниво на температура и главоболката од обичната настинка нема да одговорат на антибиотици.

Ова исто така важи и за повеќето случаи на синуситис, за акутен бронхитис (градна коса), и за повеќето болки во грлото.

Пропишувањето антибиотици за вирусни инфекции е несоодветно. Сепак, многу лекари го прават тоа. Лекарите во САД препишуваат повеќе од 150 милиони антибиотички рецепти годишно, од кои една четвртина до една половина од нив се веројатно несоодветни.

Таквите рецепти носат непотребни трошоци, несакани ефекти кои може да се спречат и бактерии отпорни на лекови. Поради оваа причина, важно е да разбереме дека антибиотиците се за инфекции кои тоа го бараат и се направени конкретно за нив.

Најдобар начин да се осигурате дека некој антибиотик е прав за вас е да го вклучите вашиот доктор во заедничкото одлучување. Лекарот кој ја разбира вашата загриженост и кој ја знае вашата медицинска историја, ќе биде помалку веројатно дека ќе ве побрза кон излезната врата од ординацијата со несоодветен рецепт.

(52)

Вашиот коментар