Кои се 11-те најнечисти работи во секоја хотелска соба?

 
 

Тоа што ќе платите повеќе, не значи дека ова правило не важи и за вас. Поскапите хотели не значи дека имаат помалку бактерии. Напротив, тие може дури да имаат и повеќе.

Проверете од кои работи треба најмногу да се држите настрана кога престојувате во хотел:

Површината околу мијалникот и чешмата во бањата
Површините во бањата и чешмите, често пати се случува да се чистат со истата крпа со којашто о се чисти тоалетната школка, па така да се пренесат бактериите од фекалиите на чешмата и површините околу мијалникот.

Ова може да доведе до гастроинтестинални инфекции, а исто така може и да има мноштво респираторни вируси коишто се наоѓаат на површините. Уште полошо е тоа што овие крпи може да се користат во повеќе соби, а чашите од бањата само се промиваат со вода.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (11).jpg

Далечинскиот управувач
На далечинските управувачи може да се наоѓа ешерихија коли, затоа што гостите не ги мијат рацете после користењето на тоалетот. Покријте го далечинскиот управувач со тенка пластична ќеса пред да го користите.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (2).jpg

Работната маса
Најчесто овие делчиња од мебелот се скокнуваат при чистењето и на нив може да се најдат мноштво респираторни вируси. Затоа, доколку сакате да ја користите работната маса, прво пребришете ја со влажно марамче.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (3).jpg

Телефонот
Ова не треба да биде изненадување. Хотелските телефони се преполни со бактерии.

Дури во неколку случаи најдени се бактерии коишто можат да предизвикаат опасни кожни инфекции, а корисниците можат да ги добијат истите, бидејќи преблиску го држат телефонот до устата додека го користат.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (8).jpg

Апаратите за кафе
Во себе можат да имаат мувла и респираторни вируси. Доколку сакате кафе, набавете си од ресторанот.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (4).jpg

Кофите за мраз
Дури ни вашиот мраз не е безбеден. Кофите за мраз може да бидат база за многу бактерии, па дури и норовируси затоа што честопати гостите ги користат како кофа за повраќање.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (6).jpg

Перниците
На перниците коишто не се испрани, како и на покривачите, може да се најдат микро-организми коишто предизвикуваат сексуално преносливи болести.

Треба да се внимава на персоналот којшто ги фрла перниците на земја додека го мести креветот. Секогаш побарајте си дополнителна чиста навлака за перница, за да можете самите да си ја смените.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (9).jpg

Клучевите од соба
Клучевите од собите, а особено картичките имаат исто толку бактерии на нив, како и парите. Тие никогаш не се чистат или дезинфицираат. Можете веднаш да ги пребришете со влажно марамче штом ќе ги добиете.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (12).jpg

Двоседот и столчињата
Дамките од телесни течности коишто не се секогаш видливи со голо око, можат да имаат голем број на вируси и бактерии. Тие се наоѓаат на ткаенините коишто не е лесно да се исчистат темелно.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (7).jpg

Теписите
Теписите се место на коешто се размножуваат бактериите и вирусите. Никогаш не ги пуштајте децата да седат или лежат на теписите и секогаш носете чорапи или влечки.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (10).jpg

Вентилацијата
Вентилацијата во хотелите може да има мувла и да предизвика сериозни респираторни проблеми.

11-najnecisti-raboti-vo-sekoja-hotelska-soba (5).jpg

(206)

Вашиот коментар